Završena obnova Umjetničkog paviljona

Nakon obnove unutrašnjosti i „zbigecane“ fasade, prioriteti su postavljanje vanjskog videonadzora čime bi se spriječio problem vandalizma, te iluminacija cijelog trga i samog Umjetničkog paviljona

Ususret svom 115. rođendanu, Umjetnički paviljon na zagrebačkom Tomislavcu konačno je zablistao u punom sjaju, nakon obnove duge sedam godina. Ovo je bila druga obnova u povijesti tog zaštićenog kulturnog dobra (prva je bila davne 1939.), koje se, po riječima gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, smjestilo u središnjoj osi zagrebačkog urbanog identiteta i izvrsnosti – Lenucijevoj potkovi.

„Nakon obnove unutrašnjosti i zbigecane fasade, prioriteti su postavljanje vanjskog videonadzora čime bi se spriječio problem vandalizma, te iluminacija cijelog trga i samog Umjetničkog paviljona. Videonadzor bi trebao biti postavljen već do ljeta, dok će se osvjetljenje izvesti na jesen“, dodao je gradonačelnik.

Umjetnicki paviljon

Radovan Vuković, v.d. ravnatelja Umjetničkog paviljona, nazvao je ovaj projekt kapitalnim projektom obnove jednog od simbola Grada Zagreba, a sam Paviljon najstarijim i najreprezenatativnijim izložbenim prostorom u ovom dijelu Europe. Od g. Vukovića moglo se čuti i to da je, osim eksterijera, posebna važnost dana unutrašnjosti zgrade, posebno tehničkoj modernizaciji – postavljena je polivalentna rasvjeta, ambijentalno ozvučenje, te videonadzor, čime je omogućen postav najsloženijih i najsuvremenijih izložbenih projekata. Prvi takav, kojim će se Umjetnički paviljon ponovno otvoriti za javnost, najavljen je već za lipanj ove godine.

Zgrada Umjetničkog paviljona zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH, a ujedno se nalazi na području Povijesne urbane cjeline Grad Zagreb, te na području Zelene potkove koja je kulturno dobro i spomenik parkovne arhitekture. (zagreb.hr / zg-mag)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni