Završen projekt opremanja Centra za forenzičku psihijatriju

Završen projekt opremanja Centra za forenzičku psihijatriju

(Objekt u fazi izgradnje / Foto: http://bolnica-vrapce.hr )

U Klinici za psihijatriju Vrapče u ponedjeljak je svečano obilježen završetak projekta izgradnje i opremanja Centra za forenzičku psihijatriju.

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 68,3 milijuna kuna od čega je iz EU fonda osigurano 85 posto iznosa (58,06 milijuna kuna), a 15 posto u iznosa (10,25 milijuna kuna) osiguralo je Ministarstvo zdravstva.

Objekt je završen 31. srpnja 2018 godine, a svečano otvaranje je bilo 15. studenoga 2018. godine povodom 139. obljetnice Bolnice Vrapče.

Ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče docentica Petrana Brečić je zahvalila i Gradu Zagrebu koji je prije početka gradnje za projekt osigurao 5,26 milijuna kuna.

„U Klinici za psihijatriju Vrapče od početka njezinog rada posebna se pozornost posvećuje forenzičkoj psihijatriji – i u smislu vještačenja i u smislu liječenja te čuvanja psihički oboljelih osoba koje su počinile kazneno djelo. Poseban odjel za forenzičke pacijente otvoren je 1956. godine”, rekla je docentica Brečić. Naglasila je da je od sedamdesetih godina smještena u zgradi koja je sagrađena 1879. godine, a od 2006. godine preseljena jeu zgradu koja nije odgovarala suvremenim forenzičkim uvjetima.

Nova zgrada osigurava kvalitetnije uvjete liječenja forenzičko-psihijatrijskih pacijenata, kao i uvjete rada. Zgrada je suvremeno opremljena, a ukupna vrijednost opreme je 12,7 milijuna kuna. Opremanje zgrade se provodilo od lipnja 2018. do kraja rujna 2019. godine.

Zgrada se sastoji od jednokrevetnih i dvokrevetnih soba s vlastitim sanitarnim čvorom, ambulante, čekaonica, dnevnog boravka, prostora za radnu terapiju, radne sobe, kontrolne sobe, predavaonice i dokumentacijskog centra. Prostor za rekreaciju pacijenata omogućit će različite terapijske i rekreacijske sadržaje u zatvorenom, ali i otvorenom prostoru u zaštićenom krugu Centra.

O bolesnicima će se brinuti 72 zaposlenika, a bolesnici će biti uključeni u radnookupacione i rehabilitacijske postupke na razini cijele bolnice.

Pročelnica Centra za forenzičku psihijatriju docentica Nadica Buzina je rekla kako se očekuje da će se završenim projektom povećati dostupnost kvalitetnog liječenja u Centru za forenzičku psihijatriju zahvaljujući povećanju prostornih kapaciteta te unaprijediti postojeće i razviti nove načine zaštite forenzičko-psihijatrijskih pacijenata. Ujedno će se smanjiti trajanje hospizalizacije, povećati efikasnost rehabilitacije i omogućiti daljnje društveno uključivanje forenzičko psihijatrijskih pacijenata.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni