Završen EU projekt smanjenja komunalnog otpada u Zagrebu

Završen EU projekt smanjenja komunalnog otpada u Zagrebu

Vrijednost projekta iznosi 91,3 milijuna kuna

(Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća ZGH)

Grad Zagreb je proveo EU projekt „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu“, kojim je unaprijeđen sustav odvojenog prikupljanja otpada.

Projekt vrijedan 91,3 milijuna kuna sufinancirala je Europska unija sa 73,8 milijuna kuna, a provodi se od 10. studenog 2015. do 31. prosinca 2022. godine.

Iz Grada su priopćili kako se te time postiglo smanjenje odlaganja mješovitog komunalnog otpada, sukladno obavezama propisanim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017. – 2022. Ujedno se povećao udio odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada te smanjio udjel biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta.

Na završnoj konferenciji, održanoj u ponedjeljak, 28. studenoga pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta je naglasila kako su se građani Zagreba izuzetno potrudili i odgovorno pristupili novom sustavu prikupljanja otpada.

Sve bolji rezultati u odvajanju otpada

Davor Vić iz Podružnice Čistoća rekao je kako je ovaj projekt stvorio preduvjete da smanjimo količinu mješovitog komunalnog otpada u gradu te da se odgovornije počnemo ponašati na održivi način.

„Oprema koju smo nabavili vršit će obradu otpada i omogućiti građanima odvajanje otpada na mjestu nastanka. Rezultati su sve bolji, a dodaju se i novi spremnici na javnim površinama. Kad je u pitanju gospodarstvo, ovaj projekt je udario temelj po pitanju optimizacije javne usluge. Odlaganje je usko povezano s održivošću, pa je ovaj kao i svi projekti koje provodimo idu u cilju održivog upravljanja gradom“, kazao je Vić.

Projektom će se omogućiti značajno smanjenje količine ostatnog otpada koji je potrebno odvoziti na odlagalište ili na obradu te direktno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje vizualnih ostataka te ostalih neposrednih opasnosti za zdravlje, istaknuto je u priopćenju.

Bojan Ribić iz Podružnice Čistoća kazao ja kako im je fokus nabave bio je na opremi koja direktno utječe na smanjenje količina otpada, kao što su različiti spremnici, oprema i vozila, mobilna reciklaža dvorišta kao i informatički sustav za unaprjeđenje praćenja količina otpada.

Cilj – prikupiti što više korisnog otpada

„Statistički podaci od praćeni od 2015. godine u prošloj 2021. pokazuju pomake u otpadu koji se odlaže, a najveći skok je u odlaganju plastike i papira, dok se miješani komunalni otpad smanjuje i za koji očekujemo da ćemo sljedeće godine, uz ovu dinamiku, značajno smanjiti njegove količine“, rekao je Ribić.

Dodao je kako je cilj prikupiti što više korisnog otpada (papir, plastika, metal, staklo, biootpad i tekstil), za koji se vide odlični pomaci te će se s ovim pozitivnim praksama nastaviti.

Marijan Galović iz tvrtke VG Čistoća predstavio je pozitivan primjer provedbe sustava gospodarenja otpada u Gradu Velika Gorica.

„Novi sustav uveden je 1. ožujka ove godine i uključuje podvojeno prikupljanje otpada od vrata do vrata. Komunikacija s građanima i predstavnicima stanara je od iznimne važnosti u praksi i zbog iste naš sustav odlično funkcionira. Iako se povećavaju količine otpada zbog gospodarskog razvoja grada, od ožujka do rujna, količine odloživog otpada su smanjene za oko 20 %. Cijene smo morali korigirati jer iste nisu mijenjane od 2007. godine“, izjavio je. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni