“Zaustavite bespoštednu devastaciju Medvednice!”

“Zaustavite bespoštednu devastaciju Medvednice!”

(Zeleni odred je ovih dana obišao lokalitet nekadašnjeg sanatorija Brestovac)

»Medvednica je u gotovo u čitavom obimu postala „nečije“ ogromno gradilište i kako se čini još jedan od izvora poprilične sumnjive zarade „nekih“ čija se imena izgovaraju šaptom ili se prešućuju«, kaže čelnica VIDRA-e i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić

Zeleni odred braniteljske udruge „VIDRA – Veterani i društvena akcija“ u ponedjeljak je ispred Stare gradske vijećnice organizirao prosvjed kojim, kako poručuju, žele senzibilizirati javnost na dugogodišnji neriješeni problem »bespoštedne devastacije Medvednice«. Tom prigodom gradskim su zastupnicima najavili urudžbiranje »decidiranih pitanja« vezanih uz »nezakonito gospodarenje gotovo svim resursima na Medvednici«.

U VIDRA-i se pitaju čija je uopće Medvednica? Ističu kako u Zagrebu i okolici danas postoji pregršt vijeća, odbora, inicijativa, udruga i pokreta koji vode doslovno rovovski rat za očuvanje zelenila, kulturne baštine, onečišćenja, divlje gradnje, divljih odlagališta otpada, protestiraju protiv kršenja malog milijuna zakona i propisa u pogodovanju daljnje pljačke i devastacije nekolicini nedodirljivih moćnika. I tako danima i godinama.

»Raštrkani po svojim kvartovima, fokusirani samo na „svoje“ probleme i pokušaje da ih na svoj način riješe. U svem tom, razjedinjenom kaosu, grubo rečeno, getovskih borbi Davida i Golijata malo je tko od Zagrepčana stigao (i želio) podići pogled prema Sljemenu koje je, kao zadnje siroče, potpuno nezaštićeno izloženo neometanoj pljački i devastaciji neviđenih razmjera«, tvrde aktivisti. Navode kako su hektari guste, kvalitetne bukove šume su doslovno ogoljeni, planinarske staze uništene, probijene nove ceste, uništeno zaštićeno endemsko bilje, poremećeni vodotokovi, devastirani gotovo svi planinarski domovi…

»Medvednica je u gotovo u čitavom obimu postala „nečije“ ogromno gradilište i kako se čini još jedan od izvora poprilične sumnjive zarade „nekih“ čija se imena izgovaraju šaptom ili se prešućuju. Jer eto, toliko su strašni, moćni i opasni da je, kako to kod nas najčešće biva, najbolje okrenuti glavu i naivno vjerovati da će se kad-tad pojaviti netko dovoljno politički mudar, dovoljno jak, hrabar i odlučan da svem tom užasu stane na kraj. Hoćemo li konačno imati sreću da se netko takav doista i pojavi?«, pita se čelnica VIDRA-e i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić koja smatra kako Medvednica nema vremena čekati da se »ukaže mudri, časni spasitelj koji će u trenu zaustaviti bešćutni, brutalni teror koji se „gore“ provodi već godinama«.

Poručuje da će VIDRA i njezin Zeleni odred okupljanjem sve većeg broja osviještenih i odlučnih građana ujedinjenih u žestokoj građanskoj akciji učiniti sve što je u njihovoj moći da zaustave daljnje divljanje uzduž zagrebačkog »brda«!

Inače, Zeleni odred svakih nekoliko dana organizira sastanke, druženja i okupljanja svih onih koji dijele njihove naše stavove i im se pridružiti.

Jedna od rijetkih koja je dala podršku Zelenom odredu je udruga građana Siget, na što su ponosni.

Sanatorij Brestovac nekad i sad

(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni