“Zaustavimo pljačku i kaos sa smećem!”

“Zaustavimo pljačku i kaos sa smećem!”

»Nećemo dopustiti da se nepotrebna zapošlajavanja u Čistoći financiraju iz džepova građana«, poručili su iz Zelena akcije, a najavljen je i novi prosvjed koji će biti održan 9. prosinca

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) jučer su ispred zgrade Gradske uprave održali glasan prosvjed protiv planiranog drastičnog poskupljenja računa za odvoz otpada te nefunkcionalnog sustava gospodarenja otpadom. Zajedno s brojnim građanima i građankama poručili su da je to »kulminacija 20 godina nebrige i nesposobnosti gradonačelnika Bandića«, protiv čega će se snažno boriti.

Podsjećaju da je gradonačelnik Milan Bandić na sjednicu Gradske Skupštine u ponedjeljak, 9. prosinca, uputio izmjene gradske Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada. Te izmjene, pod izgovorom unapređenja, donose nepravedan model naplate u kojem svi građani i građanke moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to bi se nadovezao još i varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad.

Gradonačelnik Bandić navodi unapređenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za drastično povećanje računa. Okupljeni građani i građanke na prosvjedu su glasnim zviždanjem i brojnim transparentima pokazali što misle o navodnom unapređenju.

»Nećemo dozvoliti da se štete nastale zbog nesposobnosti Bandićeve vlasti, kao i nepotrebna zapošljavanja u Čistoći, financiraju iz džepova građana«, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije

Da je gradonačelnik odlučan u svojem naumu, govori i činjenica da javna rasprava o izmjenama Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada traje do ponoći 8. 12., a već rano ujutro 9. prosinca zastupnici bi trebali dobiti izvješće s provedene javne rasprave. »To jasno ukazuje na plan gradonačelnika da na argumentirane primjedbe okrene glavu«, smatraju aktivisti.

Udruge zahtijevaju micanje štetnih izmjena Odluke s dnevnog reda sjednice Skupštine. Uz to, zahtijevaju i detaljne promjene, kako modela naplate, tako i cjelokupnog načina prikupljanja otpada, koji očigledno ne funkcionira. U suprotnom, u narednom će se periodu još žešće usprotiviti Bandićevoj samovolji.

»Za najavljeno poskupljenje i nepravedan sustav naplate nema nijednog utemeljenog razloga, osim daljnje pljačke građana. Pozivamo sve da zaštite svoja prava na zdrav život i okoliš, kao i pravedni sustav naplate otpada«, poručila je Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR.

Budući je mala vjerojatnost da će Bandić odustati od svoje silne želje za pražnjenje džepova građana i građanki, udruge su pozvale i na novi prosvjed koji će se održati 9. prosinca u 8.15 sati pred zgradom Gradske skupštine (Ćirilometodska ul. 5). Na njemu će biti izraženo protivljenje izmjenama Odluke o naplati otpada, kao i izmjenama Generalnog urbanističkog plana vezanima za rasprodaju javnog prostora uz rijeku Savu (tzv. projekt Zagrebački Manhattan). (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni