“Zaustavimo ilegalno ubijanje i trgovinu ptica selica”

“Zaustavimo ilegalno ubijanje i trgovinu ptica selica”

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa

Zašto se riba guta od glave, čime se hrane galebovi, što nam kljun govori o ptici, koja je razlika između ptica selica i ptica skitalica, tko »krade« domaće životinje, je li to škanjac ili jastreb, kako znamo da je neka ptica grabljivica, kako prepoznati ženku od mužjaka? – objasnio je djeci profesor Davor Krnjeta na predavanju o pticama Zagrebačke županije.

Povodom Svjetskog dana ptica selica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je prošlog tjedna predavanje pod nazivom Ptice Zagrebačke županije. Predavanje je održao Davor Krnjeta, u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu pred mnoštvom zainteresirane djece.

Učenici OŠ Samobor, pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o pticama koje žive u našoj blizini, ali i postavljanjem pitanja o istima. Naučili su da je najmanja ptica u Hrvatskoj palčić velika svega 8 cm, da orao štekavac ima raspon krila od 2,5 metara, da većina ptica grabljivica ima »lepezu« na krilima, da ptice spavaju svega 1 sat. Isto tako su naučili da je ptice najbolje hraniti sa suncokretovim sjemenkama, ali tko ih počne hraniti treba ih hraniti cijelu zimu kako ne bi uginule.

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja.

Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Ljudske aktivnosti, osobito uništavanje močvarnih staništa npr. isušivanjem i prenamjenom u poljoprivredno zemljište te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova ugrožavaju uspjeh selidbe ptica. Sačuvajmo prirodu za buduće generacije. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni