Zaustavimo glaukom!

Zaustavimo glaukom!

Glaukom zahvaća i sve više građana u Hrvatskoj, a Svjetski tjedan glaukoma ove se godine održava od 8. do 14. ožujka 2015. s ciljem širenja svijesti i znanja o glaukomskoj bolesti te ukazivanjem na važnost rane dijagnostike u sprječavanju nastanka sljepoće

Glaukom je danas prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica glaukoma danas je slijepo 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. Glaukom zahvaća i sve više građana u Hrvatskoj. A jedini način da se spriječi razvoj te opake bolesti je informiranje građana i pravovremeno otkrivanje visokog očnog tlaka kao prvog pokazatelja razvoja glaukom. Upravo s tim ciljevima Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog oftalmološkog društva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, već drugu godinu zaredom organizira široku Nacionalnu zdravstvenu kampanju obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma pod nazivom Zaustavimo glaukom.

Za trajanja prošlogodišnje akcije u Zagrebu je pregledano više od 2500 osoba. Kod 7 posto pregledanih zamijećen je povišen očni tlak, zbog čega su upućeni na daljnju dijagnostičku obradu u Referentni centar i na taj način spriječen im je mogući razvoj glaukoma

Svjetski tjedan glaukoma ove se godine održava od 8. do 14. ožujka 2015. s ciljem širenja svijesti i znanja o glaukomskoj bolesti te ukazivanjem na važnost rane dijagnostike u sprječavanju nastanka sljepoće. Svjetsko glaukomsko udruženje prošlogodišnju javnozdravstvenu akciju Zaustavimo glaukom u Hrvatskoj ocijenilo je iznimno uspješnom (www.glaukom-hr.org).

Zaustavimo glaukom će se obilježiti javno‐znanstvenim akcijama i znanstveno‐stručnim simpozijem uz podršku široke informativno medijske kampanje. Prethodne godine organizirano je mjerenje očnog tlaka za građane grada Zagreba. Ove se godine projekt širi na čak 18 gradova Hrvatske, a uključeni su Čakovec, Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Nova Gradiška, Osijek, Pula, Požega, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Zadar i Zagreb.

Za trajanja prošlogodišnje akcije u Zagrebu je pregledano više od 2500 osoba. Kod 7 posto pregledanih zamijećen je povišen očni tlak, zbog čega su upućeni na daljnju dijagnostičku obradu u Referentni centar i na taj način spriječen im je mogući razvoj glaukoma.

Uz besplatne preglede građana održan je i zdravstveno‐stručni Simpozij o glaukomu namijenjen liječnicima opće medicine i oftalmolozima, dok je u edukativnom djelu akcije tiskano više od 45.000 primjeraka informativne brošure o glaukomu.

Ove je godine stručni dio posebno posvećen podizanju razine znanja i razmjeni iskustava o glaukomu među oftalmolozima u Hrvatskoj. U subotu 14. ožujka u Centru Kaptol u Zagrebu održat će se jednodnevni stručni simpozij Glaukomski dan u glaukomskom tjednu. Cilj organizatora je stvoriti praktični simpozij sa strukturom kratkih i jasnih prezentacija i što aktivnijom diskusijom.

Raspored događanja i planiranih aktivnosti na 19 lokacija, program stručnog simpozija, kao i informacije o cijeloj nacionalnoj kampanji biti će objavljeni tijekom veljače na internetskoj stranici www.glaukom-hr.org i hod.com.hr. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni