Zatvorene Zimske olimpijske igre u Sočiju

Zatvorene Zimske olimpijske igre u Sočiju

Na ovim Igrama Hrvatsku je predstavljalo ukupno 11 sportaša. Najuspješniji među njima bio je Ivica Kostelić, koji je u super-kombinaciji osvojio srebro. Ovo je njegova ukupno 4. srebrna medalja na ZOI, a 10. za obitelj Kostelić.

Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu Fišt jučer su zatvorene XXII Zimske olimpijske igre (ZOI) u ruskom Sočiju. Na ovim se Igrama natjecalo 2 873 sportaša iz 88 zemalja, a podijeljeno je 98 kompleta medelja. Pretpostavlja se kako su Rusi za ove Igre potrošili oko 50 milijardi američkih dolara, a na svečanosti zatvaranja bio je nazočan i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je po mišljenju mnogih najzaslužniji za to što je Soči dobio domaćinstvo Igara.

Kosteliću srebro

Na ovim Igrama Hrvatsku je predstavljalo ukupno 11 sportaša. Najuspješniji među njima bio je Ivica Kostelić, koji je u super-kombinaciji osvojio srebro. Ovo je njegova ukupno 4. srebrna medalja na ZOI, a 10. za obitelj Kostelić. U slalomu je Kostelić zauzeo 9. mjesto, no taj je rezultat bio u sjeni zbog uvreda i ružnih riječi na račun Ante Kostelića od strane skijaša iz Švedske i Francuske, koji nisu uspjeli završiti drugu slalomsku utrku.  Naime, stazu za drugu utrku je postavio Ante Kostelić, a ona je na kraju bila prevelika prepreka za 12 natjecatelja, koji nisu uspjeli doći do cilja. Neki od njih bili su ljuti i razočarani te nisu birali riječi u optužbama na račun Kostelića.

Od naših ostalih predstavnika u skijanju, Natko Zrnčić-Dim najbolji je rezultat ostvario u super-kombinaciji gdje je bio 10. Dalibor Šamšal je u slalomu osvojio 18. mjesto, a Matej Vidović je bio 28. U veleslalomu Filip Zubčić nije uspio završiti utrku, a Sebastian Brigović je zauzeo 34. mjesto. U ženskoj konkurenciji imali smo dvije predstavnice, Sofiju Novoselić i Andreu Komšić, koje su se natjecale u veleslalomu i slalomu. Nažalost Sofija Novoselić nije uspjela završiti niti jednu utrku, a Andrea Komšić je u slalomu bila 33., a u veleslalomu 35.

Vedrana Malec i Edi Dadić su bili naši predstavnici u nordijskom skijanju i ovo je bio njihov prvi nastup na ZOI. Na ovim ZOI, Hrvatska je po prvi puta imala predstavnicu u snowboardu. Radi se o Moreni Makar, koja je u disciplini halfpipe zauzela 24. mjesto te nije uspjela izboriti prolaz u polufinale.

Domaćini najuspješniji

Najuspješnija zemlja po broju osvojenih medalja i po broju zlatnih medalja bila je Rusija. Domaćini su osvojili ukupno 33 medalje, od kojih su 13 bile zlatne. Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen s dvije je zlatne medalje u Sočiju postao najuspješniji sportaš u povijesti ZOI s ukupno 13 medalja, od čega ima osam zlatnih, četiri srebrne i jednu brončanu. Njegova sunarodnjakinja Marit Bjoergen u Sočiju je osvojila tri zlata čime je postala najuspješnija sportašica u povijesti ZOI, ona sada ima šest zlata, jedno srebro i tri bronce. Ruski brzi klizač Viktor An na ovim je Igrama osvojio tri zlatne i jednu brončanu medalju te je postao najuspješniji sudionik ovih Igara.

Gradonačelnik Sočija Anatolij Pahramov uručio je olimpijsku zastavu organizatorima sljedećih Zimskih olimpijskih igara koje će se od 9. do 25. veljače 2018. godine održati u južnokorejskom Pyeongchangu.

(zg-magazin)