Zatvorene POI u Riju, hrvatski sportaši otišli s pet medalja

Zatvorene POI u Riju, hrvatski sportaši otišli s pet medalja

Za najbolje sportaše s invaliditetom na svijetu u Riju je priređen veliki oproštajni spektakl koji nije pokvarilo niti nevrijeme

Na stadionu Maracana u Rio de Janeiru u nedjelju su, nakon 12 dana natjecanja, zatvorene paraolimpijske igre. Na igrama je nastupilo više od 4,000 sportaša iz 159 zemalja svijeta, među njima i 19 hrvatskih sportašica i sportaša s invaliditetom koji su osvojili ukupno pet medalja te s ukupnim brojem medalja završili na 41 mjestu.

Zlato su osvojile Mikela Ristoski u skoku u dalj te stolnotenisačica Sandra Paović. Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile su srebro u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, dok je brončani bio Velimir Šandor u bacanju diska.

»Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima naših sportaša. Osvojili smo pet medalja, a imali smo još nekoliko dobrih plasmana. Blizu odličja smo bili i u judu i u streljaštvu i u nekim atletskim disciplinama. Bile su to za nas uspješnije igre nego prije četiri godine u Londonu kada smo također osvojili pet medalja, ali nismo imali niti jedno zlato«, rekao je za Hinu predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Za najbolje sportaše s invaliditetom na svijetu u Riju je priređen veliki oproštajni spektakl koji nije pokvarilo niti nevrijeme. Kako je to i bilo za očekivati u gradu festivala priređena je rasplesana predstava. Bilo je tu svega, od sambe do rocka, od popa do Baiaoa, od Bossa Nove do funka. Pozornicom su prodefilirale mnoge brazilske zvijezde poput Sauloau, Ivete Sangalo, Gaby Amarantos, Nego de Borela, Ceu i Mestrinha, a nastupila je i engleska pop zvijezda Calum Scott.

Na svečanostima zatvaranja nema mimohoda sportaša, već su paraolimpijci i prije službenog početka programa zauzeli svoja mjesta uz travnjak kako bi mogli pratiti cijeli spektakl. Nakon što je na otvaranju POI hrvatsku zastavu nosio atletičar Branimir Budetić, ta je čast na zatvaranju pripala ‘zlatnoj’ stolnotenisačici Sandri Paović.

U službenom dijelu svečanosti s jarbola je spuštena zastava IPC-a koju je gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes predao guvernerki Tokija Yurike Koike, domaćinu idućih Igara za četiri godine.

Prisutnima su se obratili predsjednik Organizacijskog odbora OI i POI Carlos Arthur Nuzman, te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Philip Craven koji je Igre službeno zatvorio. Prije njihova govora održana je minuta šutnje za iranskog biciklista Bahmana Golbarnezhad (48) koji je poginuo nakon pada za vrijeme cestovne utrke.ž

poi-2016-zatvaranje-2

»Bile su ovo ‘Igre ljudi’. Od svih ljepota ovoga grada, najviše ću pamtiti ‘Cariocas maravilhosa’, predivne ljude ovoga grada. Buka koju ste stvarali na stadionima i strast koju ste širili, bili su dodatna inspiracija sportašima da ostvare nemoguće«, kazao je Craven dodavši kako će IPC nagraditi stanovnike Rija, Paraolimpijskim ordenom, najvišim priznanjem koje IPC dodijeljuje.

Službeni kraj Igara u Riju označilo je gašenje paraolimpijskog plamena, a na kraju i veliki vatromet.

 HRVATSKE MEDALJE NA POI 2016

Mikela Ristoski – 1. mjesto u skoku u dalj
Sandra Paović – 1. mjesto u stolnom tenisu
Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić – 2. mjesto ekipno, stolni tenis
Zoran Talić – 2. mjesto u skoku u dalj
Velimir Šandor – 3. mjesto u bacanju diska

(Hina / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni