Zatvoren nekada kultni biciklistički dućan “Metalia Commerce”

Zatvoren nekada kultni biciklistički dućan “Metalia Commerce”

Još jedna legendarna radnja završila je s ključem u bravi. Trgovina nekadašnjeg Metalia Commercea u Vlaškoj 28, kod križanja s Palmotićevom odnedavno je prestala raditi. Na ulazu je, bez drugog obrazloženja, zalijepljena obavijest kako se asortiman od sada može kupiti na lokaciji u Trešnjevci, dok su izlozi prikriveni otužnim smeđim papirom.

Od nekada vrlo uspješne tvrtke, koja je bila vrlo značajna za zagrebački biciklizam sada je ostao samo još logo. Otužno. Zašto se sa sjetom prisjećamo tog mjesta? Zato što je ono dio zagrebačke povijesti, bila je to bila lokacija na kojoj su mnogima od nas roditelji kupili toliko željeni prvi veći bicikl pa i moped. Unutar trgovine 1908-ih su desno od ulaza bili poredani bicikli – od vrlo raširenih Ponyja do trkaćih specijalki s deset brzina.

Radilo se o proizvodima Fabrike bicikala Partizan (FBP) iz Subotice, koji su bili najjeftiniji, zatim sarajevskog UNIS-a (Udružena metalna industrija Sarajevo) te oni najkvalitetniji, ali i najskuplji od ljubljanskog Roga. Kasnije, tijekom 1980-ih stigli su i oni tada vrlo popularni Rogovi BMX bicikli ripnastim gumama (i oblogama od spužve) u raznim bojama (crvene, žute, plave, crne) kojih se vjerojatno mnogi od vas još uvijek sjećaju.

Bila je to adresa i na kojoj su se kupovali tada iznimno popularni Tomosovi mopedi Automatic i APN te mini moped Tori, a kasnije i cross model ATX te sportski BT 50. Ne treba napominjati kolika je »faca« bio onaj tko je 1980-ih u školu dolazio Tomosom.

Trgovina je svojedobno imala bogatu ponudu dijelova i dodatne opreme za mopede i bicikle. Tako su se tamo mogli kupiti i vrlo popularni analogni brzinomjeri za bicikle koje je morao nabaviti svaki malo »ozbiljniji« biciklist koji je držao do sebe…

Još donedavno dućan je imao solidnu opremu i s obzirom na vrlo atraktivnu, pa reći ćemo i kultnu lokaciju i nije poznato zbog čega je došlo do njegova zatvaranja. (B. J.)