“Zatvaranjem Jabuke žele se zadovoljiti partikularni interesi”

“Zatvaranjem Jabuke žele se zadovoljiti partikularni interesi”

Zastupnica Borić je podsjetila da je klub Jabuka otvoren davne 1968. godine, a prvi put je zatvoren rješenjem Grada Zagreba 1998. godine, nedugo nakon što je u susjedstvu dovršena vila koja služi za iznajmljivanje raznim moćnicima

Ivana Vranješ

Nakon 52 godine postojanja zagrebački klub Jabuka 20. listopada zauvijek zatvara svoja vrata što je rezultat provedbe rješenja o ovrsi Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Ogorčeni takvom odlukom brojni Zagrepčani u subotu su ispred Glazbenog kluba Jabuka na Jabukovcu održali prosvjed pod nazivom „Ne damo Jabuku – posljednji ples?“

Zatvaranje kultnog kluba za ZG-magazin su komentirali gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak i gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica).

„Ne ulazeći u pravni aspekt problema u odnosu Jabuka – Grad Zagreb zanimljivo je vidjeti kako gradonačelnik Bandić ima velikih problema s urbanim duhom Zagreba. Kako drugačije protumačiti ovaj spor i namjeru zatvaranja GK Jabuka kada je to isto pokušao napraviti sa Saloonom, kojeg su htjeli preuzeti za narodnjački klub te kinom Europa u kojem nikako nije mogao prihvatiti europski duh Zagreba?”, upitao je Stojak. Ustvrdio je kako je očito da gradonačelnik Bandić “uopće ne razumije urbani Zagreb” i da zapravo nikada, usprkos njegovih 20 godina na čelu Zagreba, naš grad nije razumio ni osjećao kao svoj grad.

„ Uz niz spornih radnji i propusta oko rješavanja statusa kluba, a bilo je i ranijih pokušaja da ga se zatvori, očito je namjera gradonačelnika Bandića da zadovolji partikularne interese i pošalje u povijest Jabuku kao što su u povijest otišli i drugi klubovi važni za razvoj glazbene i kulturne scene u Zagrebu. Ne smijemo zaboraviti ni kako je samovoljno zatvorio kino Europa – jer on to može”, izjavila je zastupnica Borić. Dodala je da su građani subotnjim prosvjedom protiv zatvaranja kluba Jabuka pokazali što misle o onome koji u gradu odlučuje na štetu građana te je istaknula da na sreću dolaze lokalni izbori koji mogu promijeniti ovakvu odluku.

Zastupnica Borić je podsjetila da je klub Jabuka otvoren davne 1968. godine, a prvi put je zatvoren rješenjem Grada Zagreba 1998. godine, nedugo nakon što je u susjedstvu dovršena vila koja služi za iznajmljivanje raznim moćnicima. Međutim, 2001. godine klub je dobio spor na Upravnom sudu i ponovno je otvoren, a na njegovom otvaranju je bio i gradonačelnik Bandić.

 „Poznato je da su novi problemi i zahtjevi Grada Zagreba za iseljavanjem počeli 2015. godine, kada se u spomenutu vilu prekoputa kluba uselila rezidencija ruskog veleposlanika čiji mandat upravo istječe. Putin je prije dvije godine osobno odlikovao našeg gradonačelnika odlikovanjem Red prijateljstva, pa to prijateljstvo valja i opravdati. Nadam se da će Općinski sud uvažiti prijedlog i ukinuti ovrhu nad Jabukom”, istaknula je Borić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni