Zatražili odgodu sjednice Gradske skupštine, sada i izmjenu odluke o odgajateljicama

Zatražili odgodu sjednice Gradske skupštine, sada i izmjenu odluke o odgajateljicama

Samohrani roditelj/otac po ovoj odluci ne može ostvariti novčanu pomoć, ističe predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Grada Zagreba Dijana Pavičić Haniš

Dan uoči izvanredne sjednice Gradske skupštine, u utorak, oglasila se predsjednica Socijaldemokratski forum žena Grada Zagreba Dijana Pavičić Haniš komentirajući Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za majke odgojiteljice koji će se u srijedu naći na dnevnom redu.

»Nismo protiv odluke da se poboljšaju uvjeti života obitelji s više djece kao jednoj od mjera pronatalitetne politike, ako je takva mjera sustavna i održiva«, poručila je Pavičić Haniš te napomenula da formulacija odluke ne način kako je predložena »ima nedostatke na koje je potrebno reagirati jer »u cijelosti isključuje rodnu perspektivu, zanemaruje zakonsku kategoriju ravnopravnosti spolova i u konačnici je diskriminatorna«.

»Odluka ne sadrži kategoriju oca odgojitelja/staratelja iako nas život uči da obitelj čini i samohrani otac koji odgaja i skrbi za djecu. Samohrani roditelj/otac po ovoj odluci ne može ostvariti novčanu pomoć«, ističe.

»Ne može se oteti dojmu da je cijela odluka bazirana na tradicionalnom, konzervativnom i retrogradnom definiranju obitelji: žena se smješta tamo gdje joj je mjesto – u kuću, u kuhinju, uz ognjište. Ona je majka odgojiteljica, čuvarica ognjišta«, dodaje čelnica Foruma koja smatra da je korišteni duh i termin »Majka odgojiteljica« neprihvatljiv i da bi trebalo koristiti kategoriju »Roditelja odgojitelja/staratelja«.

Podsjetimo, iz GO SDP-a su već reagirali na izvanrednu sjednicu te čak zatražili i njezinu odgodu sjednice prije nego što se napravi rebalans gradskog proračuna s obzirom da se predlažu mjere koje mogu biti donesene samo ako se prethodno za njih osigura novac iz proračuna. U protivnom, one će biti u suprotnosti sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.

SDP-ovci tvrde da se za predsjedničke ili premijerske kampanje u kojima gradonačelnik Milan Bandić sudjeluje od 2009. godine koristi novac građana Zagreba. »Njegove kampanje direktno iz džepova građana Zagreba uzimaju stotine milijuna kuna«, tvrde SDP-ovci.

Ustvrdili su da je predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić sazvao izvanrednu sjednicu Gradske skupštine skrativši sve rokove i prihvatio prijedloge mjera koje su u suprotnosti sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti i tako još jednom pokazao da HDZ stoji iza Milana Bandića.

»Iako je u prijedlogu puno dobrih mjera koje su mogle biti donesene početkom godine ili u mandatu bivše Vlade, sad pred izbore taj prijedlog dolazi na dnevni red. Žao mi je što se politički poeni uvijek pokušavaju ostvariti pred izbore preko leđa i obraza onih koji zaista trebaju pomoć, i koji je trebaju cijelo vrijeme, a ne samo pred izbore! Ali ono što je možda najveći problem je da predložene Odluke nisu u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, jer sredstava za mjere nema ni u proračunu, ni u programu javnih potreba, niti je dana procjena fiskalnog učinka«, izjavio je Davor Bernardić, potpredsjednik SDP-a i predsjednik Odbora za kontrolu GS. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni