Zašto rušiti odličan sustav recikliranja?

Zašto rušiti odličan sustav recikliranja?

Cijeli svijet unapređuje sustav recikliranja, a mi rušimo naš odlično postavljeni. I umjesto da ga širimo i na ostalu plastičnu ambalažu (PE-HD, PVC), ne, mi smo pametniji od cijelog svijeta. Ili smo sam slabiji od trgovačkih lanaca?

Nakon objave članka Jeftinije mlijeko zbog ukidanja naknade za ambalažu javio se čitatelj ZG-magazina s pitanjem hoće li se i nadalje moći kupiti mlijeko u bocama od PET plastike i što bi građani trebali učiniti s praznim bocama. Odgovara mu Romeo Deša, stručnjak za plastiku i urednik bloga Plastično je fantastično:

Na pitanje Vašeg čitatelja pokušat ću obrazložiti zašto mu ne mogu dati konkretan odgovor. Naime, kao prvo ostaje otvoreno pitanje zašto je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uopće pristupilo promjeni Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, u kojem je predvidejlo ukidanje naknade na PET ambalažu zapremnine veće od 0,2 litre za mlijeko i mliječne proizvode od 50 lipa, kao i da se nakon 1. rujna 2015. više neće moći ostvariti povrat naknade.

Pokušao sam doći do stvarnih razloga zašto se to čini i dobio sam dva odgovora:

– želi se pojeftiniti mlijeko kako bi se povećala prodaja i time pozitivno utjecalo na teško stanje hrvatske mljekarske industrije – kako kaže ministar Zmajlović: »Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u ambalaži s povratnom naknadom već od idućeg mjeseca trebale bi pojeftiniti 52 lipe«.

– na ovom dijelu naplate povratne naknade, Fond za zaštitu okoliša ostvaruje gubitke.

Vrlo dvojbena obrazloženja. Da ne kažem da su obrazloženja koja dobivamo ovih dana putem javnih medija nesuvisla i skoro da vrijeđaju inteligenciju hrvatskog potrošača. Naime, jest da je u dosadašnjoj cijeni mlijeka i 50 lipa povratne naknade, ali ista ta naknada se kupcu vraća, pa mu je stvarna cijena mlijeka 50 lipa niža. Dakle, taj argument nikako ne stoji. S druge strane, pored toliko različitih cijena i vrsta ambalaža, akcija i popusta u našim trgovačkim lancima tko može pratiti je li se cijena mlijeka snizila ili nije?

Sustav se pokazao odličnim

Fond za zaštitu okoliša koji upravlja sustavom povratne naknade, ako i ima gubitke (ne vjerujem) na tih 11 % PET ambalaže, isto može pokriti velikim profitima koje ostvaruje na PET ambalaži drugih pića.

A zašto sam protiv ukidanja ove naknade? Prvenstveno jer se je taj sustav povratne naknade u zadnjih 10 godina (bez obzira na sve kriminalne radnje, muljaže i marifetluke) pokazao odličnim. Čim je uveden, nestale su iz okoliša sve plastenke (a vrlo pozitivno je utjecalo i na ostalo odvojeno prikupljanje plastenki od drugih materijala), potaknut je sustav recikliranja i ostvarene su sve moguće prednosti koje recikliranje pruža – ušteda materijala, energije i drugih resursa te očuvanje okoliša. Ne treba zanemariti niti socijalni element koji se pokazao kao dobra nuspojava uvođenja naknada.

Na kraju mogu samo zaključiti da je ova promjena donesena pod pritiskom velikih trgovačkih lanaca, kako bi još jednom na muljažu ostvarili nezaslužene supreprofite. A na taj način ruši se dobro uspostavljen sustav, šteti se okolišu na više načina.

Cijeli svijet unapređuje sustav recikliranja, a mi rušimo naš odlično postavljeni. I umjesto da ga širimo i na ostalu plastičnu ambalažu (PE-HD, PVC), ne, mi smo pametniji od cijelog svijeta. Ili smo samo slabiji od trgovačkih lanaca?

Sve će završavati na odlagalištima

Ipak, pokušati ću Vašem čitatelju dati kakav takav odgovor. Siguran sam da će se mlijeko i mliječni proizvodi i dalje pakirati jednim dijelom u PET plastenke. Najvjerojatnije kao i do sada. Jednostavno, PET ambalaža je jeftina, praktična, sigurna i pouzdana. I ne samo to, naša mljekarska industrija ima već linije za punjenje prilagođene određenom tipu i obliku ambalaže, imaju svoje uhodane lance nabave koje baš i nije jednostavno mijenjati, a i zašto bi?

Prilikom vraćanja te ambalaže neće biti povratne naknade, pa je realno za očekivati da će još dugo vremena potrošači pokušati vraćati, ali trgovački lanci više to neće prihvaćati – nepotrebno narušavanje sustava, stvaranje gužvi, zabuna pa i neugodnih scena. Vjerojatno će to ljudi bacati (toplo se nadam) u kontejnere za otpadnu plastiku, vjerojatno će i sakupljači boca brzo doći do spoznaje da moraju puno bolje gledati oznake.

Sve će to najvećim dijelom završavati na odlagalištima. Neka imaju sustave razdvajanja, pa će vrlo zanimljivo biti pratiti kako će se skupljati PET ambalaža na koju se ostvaruje povrat (voda i gazirana pića) od one na koju se ne ostvaruje povrat (mlijeko i mliječni proizvodi). Na žalost, najveći broj naših komunalnih poduzeća nema sustave razdvajanja, pa će sve to završiti na odlagalištima. Nepotrebno, nerazumno i u svakom slučaju sumnjivo.

Romeo Deša

urednik bloga Plastično je fantastično

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni