Zašto ‘repka’ i Dinamo “igraju” puno bolje od hrvatskih Vlada?

Zašto ‘repka’ i Dinamo “igraju” puno bolje od hrvatskih Vlada?

Kada klub ili športaš postižu loše rezultate, prvo se mijenjaju treneri i izbornici, a po potrebi se i loši igrači odstranjuju iz tima. U politici se sa državnih funkcija doslovce NIKADA ne odstranjuju oni koji LOŠE rade, već se uklanjaju samo oni, i to ne uvijek ni oni, koji su evidentno bili uhvaćeni s “prstima u pekmezu”

Laslo Torma, dipl.el.ing.

Uz isprike onim nogometašima na koje se ne može odnositi uvriježeno mišljenje u javnosti, da su najmanje obrazovani i najmanje “inteligentni” športaši, a vaterpolisti sušta suprotnost tome, valja postaviti pitanje zašto naš šport postiže vrhunske rezultate (čak i svjetskim mjerilima), a naše Vlade ne uspijevaju polučiti značajnije uspjehe čak ni u usporedbi s ‘balkanskim’ susjedima?

Onima koji se možda pitaju kakve ima veze ili sličnosti imaju športski uspjesi i rad Vlada, valja reći slijedeće:

– Premijeri, odnosno predsjednici Vlada, pa tako i naš premijer rado govore o tome da “imaju svoj tim”, i da oni sami biraju članove svoga tima, a to isto rade i treneri i izbornici u ekipnim i treneri u individualnim športovima, pa su premijeri zapravo izbornici i treneri, u funkcionalnom pogledu isto, kao i oni u športovima.

– Nastavno na gore rečeno, onda je logično da su članovi Vlada to jest ministri i njihovi zaposlenici po ministartstvima i državnim tijelima gdje se donose odluke, funkcionalno u istoj poziciji kao igrači u nekom klubu ili individualni športaš u nekom športu. I jedni i drugi imaju neke obveze koje trebaju ispunjavati na optimalni način, jedni prema svojim građanima, a ovi drugi prema svojim navijačima.

Na osnovi gornje dvije konstatacije o neospornoj sličnosti između onih koji se bave “igranjem” državnih poslova, i onih koji se bave športom, lako je zaključiti o uzrocima uspješnosti i neuspješnosti, kako slijedi:

– U športu se za trenere i izbornike, ako se želi postići uspjeh, biraju osobe sa dokazanim prethodnim uspjesima u radu, dok se “igrači” za državne izvršne funkcije biraju isključivo na osnovi podobnosti, poslušnosti i “odanosti” stranačkom vodstvu, najčešće bez ikakvih dokaza o sposobnosti da su ikada bili uspješni na bilo kojem poslu, a kamoli na poslu koju državna funkcija zahtijeva.

– Kada klub ili športaš postižu loše rezultate, prvo se mijenjaju treneri i izbornici, a po potrebi se i loši igrači odstranjuju iz tima. U politici se sa državnih funkcija doslovce NIKADA ne odstranjuju oni koji LOŠE rade, već se uklanjaju samo oni, i to ne uvijek ni oni, koji su evidentno bili uhvaćeni s “prstima u pekmezu” ili uhvaćeni u kriminalnom djelovanju.

Na osnovi gore rečenih, jasno je da su ‘repka’ i Dinamo uspješni jer ih se dobro vodi, i imaju igrače koji znaju igrati i žele igrati pošteno i predano. I jasno je zašto hrvatske Vlade “igraju” lošije od ‘repke’ i Dinama, pa ne mogu “igrati” dobro jer su treneri/premijeri nesposobni, i biraju za svoje timove loše i nesposobne “igrače”, pa je logično da su rezultati loši.

Kako spriječiti da nesposobni, pa čak i nepošteni treneri, izbornici i igrači “igraju”? U športu se o tome brinu uprave klubova i sami športaši, u državi to jedino mogu spriječiti građani tako da više na izborima NE DAJU svoj glas za one stranke i pojedince koji su evidentno dokazali da nisu nikada polučili nikakve rezultate u korist općeg dobra!

Münchhausene, Potemkine i sličnih opsjenara najviše ima upravo u onim strankama koje se smatraju maltene vječitim, bogomdanim i “velikim” strankama, pa zato je potrebno svoje glasove više NE DAVATI davati tim strankama i njihovim “liderima”, jer su nas do sada vodili do samog dna “tablice” EU zemalja po svim najznačajnijim pokazateljima uspješnosti u gospodarstvu i oblastima koje ovise od uspješnog gospodarstva. Ako to ne učinimo NIKAD se nećemo “kvalificirati” za neku europsku gospodarsku ligu, u kojoj ne moramo biti prvi, ali ni na dnu tablice! Hrvatska je naš dom, nemojmo dopustiti da nam ju nesposobni “treneri” i “igrači” u politici do kraja upropaste, postavljajući nam putokaze prema Irskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj i kojekakvim stranim zemljama.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni