Zašto političari misle da su uvijek u pravu

Zašto političari misle da su uvijek u pravu

(© Hrvatski sabor)

Za pretpostaviti je kako će ova negativna energija koju su dodatno uzrokovali i problemi s elementarnim nepogodama i socijalnim razlikama dodatno eskalirati. Samo je pitanje hoće li se promijeniti u pozitivnu snagu i poželjne promjene u našem društvu

Žarko Delač

Žarko Delač

Završetak kalendarske godine prigoda je za svođenje računa i početak novih aktivnosti, ideja i ciljeva. Isto tako se tradicionalno uz buku i vatromete ispraća stara i dočekuje nova godina sa željom i nadom da bude bolja i sretnija od prethodne. Imajući to na umu, mogli bi reći da se povijest ponavlja i da je situacija u ovo doba godine iz godine u godine ista, monotona i predvidiva.

Ipak, ova godina kao i prethodna donijela je novine za koje bi donedavno rekli da su nemoguće i nerealne. Riječ je, naravno, o nevidljivom i nepredvidivom virusu koji je stubokom promijenio naše navike ne samo na staru već i čitave godine.

Pri tome je žalosno kako nas je duboko uspio podijeliti, pa čak i zavaditi nakon sto smo na početku pandemije složno i jednoglasno bili na istim stranama. Hoće li se nešto po tom pitanju promijeniti iduće godine, vrlo je nezahvalno prognozirati, no usudio bih se reci da neće. Za pretpostaviti je kako će ova negativna energija koju su dodatno uzrokovali i problemi s elementarnim nepogodama, društvenim raslojavanjem i socijalnim razlikama dodatno eskalirati. Pri tome je samo pitanje hoće li se promijeniti u pozitivnu snagu i promjene koje su u svakom društvu pa tako i našem poželjne.

Kritiziranje i mudrovanje bez odgovornosti

Naime, kritizirati i mudrovati je najlakše, bez ikakve odgovornosti i donošenja odluka kojima političari dugoročno usmjeravaju ljudske sudbine i živote. Upravo zbog toga je poziv političara vrlo odgovoran, a oni moraju biti pravedne i moralne osobe.

Zgodno se stoga prisjetiti izreke kako je svijet za velike ljude i njihove ideje uvijek pretijesan, kao i da su dobri političari uvijek u oporbi. Srećom, to je izrekao Einstein koji nije bio političar, pa vjerujemo kako ipak i u vlasti ima veliki broj dobrih, moralnih i savjesnih političara kojima je općedruštvena, a ne osobna korist na prvome mjestu.

Možemo li očekivati uspješniju godinu?

Rezimirajući 2021. godinu ne može se izbjeći i zaključak kako su je obilježila politička prepucavanja te verbalni sukobi riječima i frazama. U tom kontekstu ponovno je zgodno citirati, ovoga puta Schopenhauera, koji je rekao da se mudrost ne stječe čitanjem knjiga, usvajanjem fraza ili citata već da je ona ponajviše intuitivna. Vjerujući kako će iduće godine doći do izražaja sve pozitivne vrline i mudrost političara na koje će ih dodatno potaknuti građanske aktivnosti možemo očekivati uspješniju i sretniju novu godinu.

No izjavom da kada vjerujem ne vjerujem da vjerujem, a kada ne vjerujem, vjerujem da vjerujem ostavljam kao i pravi politički profesionalci dovoljno prostora i manevra da sam s vlastitim prognozama i izjavama uvijek u pravu…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni