Zašto ne prestaju ratovi?

Zašto ne prestaju ratovi?

Infografika na mrežnoj stranici www.poppyfield.org pokazuje isprepletenost ratova kojima smo svjedoci i proteklih ratova u kronologiji prikazanoj kao polje cvjetova maka.

Prvi svjetski rat je prvotno bio nazvam ratom za prekid svih ratova. Nažalost, svijet je otad svjedokom da ratovi nikada nisu prestali. Vizualizacija je u obliku polja maka da bi se naglasila cijena u ljudskim životima.

Drugi svjetski rat je, naravno, uzeo najviše života, ali u infografici je zabilježen i Domovinski rat, samo ne pod tim nazivom.

Savjetnici J. F. Kennedyja su 1961. godine predložili da jedna snaga s posebnim zadatkom prouči mogućnost i poželjnost trajnog mira. Oformljena je stručna ekipa koja je radila tri godine. Rezultat njezina rada trebao je ostati tajna, ali ipak se otkrio pa je za Washington Post sažet u pet točaka:

1. Rat pruža jedini ovisni sustav za „stabilizaciju i kontrolu“ nacionalnih gospodarstava.

2. Rat je osnova koja vladi daje nužnu vlast za osiguranje političke stabilnosti.

3. Rat je sociološki nužan u svrhu kontroliranja opasnih društvenih otpora i antisocijalnih pokušaja.

4. Rat služi nužnom smanjivanju broja stanovnika u jednakim vremenskim razmacima.

5. Rat je glavna pokretačka sila za znanstveni i tehnološki napredak.

Dakle, ratovi nisu posljedica mržnje među narodima (ili civilizacijama i religijama – kako glasi najnovija globalna podvala), nego se ratovi planiraju!

Svaka proizvedena puška, svaki porinuti ratni brod, svaka ispaljena raketa označavaju u krajnjem smislu, krađu od onih koji gladuju i ne mogu se nahraniti, od onih kojima je hladno, a ne mogu se obući.

– Eisenhower

Ivan Remeta – Johnny