Zašto nam treba industrijska strategija?

Zašto nam treba industrijska strategija?

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu 2013. pala je za 4 % na godišnjoj razini, što je znatno veći pad nego što se očekivalo. Industrijska strategija RH za razdoblje od 2014.-2020. potrebna nam je kako bismo definirali razvojne pravce i način djelovanja kojima ćemo pokrenuti uspješne procese reindustrijalizacije i rasta industrije

Industrijska proizvodnja konstantno pada, nezaposlenost raste, izvoz se smanjuje, a o tome se malo govori i za sada se ne vidi rješenje tih problema. Ministarstvo gospodarstva piše Hrvatsku industrijsku strategiju. Pomaže mu njemački Fraunhofer Institut. Mogu li i hrvatski stručnjaci dati svoj doprinos u kreiranju Hrvatske industrijske strategije? Novi razvoj industrije i poduzetništva temeljenog na znanju jedini mogu stvarati nova radna mjesta i povećavati izvoz.  Kako to napraviti ?

O tome će biti riječi na konferenciji o Hrvatskoj industrijskoj strategiji koja se održava danas u dvorani Matice iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3 u okviru savjetovanja koje organizira Elektrotehničko društvo Zagreb.

Naime, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu 2013. pala je za 4 % na godišnjoj razini, što je znatno veći pad nego što se očekivalo i veći nego mjesec dana prije. Industrijska strategija RH za razdoblje od 2014.-2020. potrebna nam je kako bismo definirali razvojne pravce i način djelovanja kojima ćemo pokrenuti uspješne procese reindustrijalizacije i rasta industrije.

Jedino kroz razvoj industrije i realnog sektora imamo šanse izaći iz krize. Nova radna mjesta mogu se otvarati u najvećoj mjeri u realnom sektoru, u industriji, u poduzetništvu. A izvoz će se povećavati tek kada se poveća broj proizvoda konkurentnih na svjetskom tržištu. Hrvatskoj treba industrija XXI. stoljeća, industrija znanja i poduzetništvo temeljeno na znanju koje će proizvoditi inovativne proizvode konkurentne na svjetskom tržištu i otvarati nova radna mjesta. Imamo poduzetnički i kreativni potencijal naših ljudi, industrijsku tradiciju i još (iako ne mnogo)  dobrih poduzeća, što treba biti temelj za novi industrijski razvoj.

Na konferenciji će govoriti:

mr.sci.Marijan Ožanić :  HRVATSKA INDUSTRIJSKA STRATEGIJA (Što  je to, zašto nam treba i kakva nam treba)

mr.sci.Ante Mandić:  KAKO RASTI, RAZVIJATI SE I ŠIRITI NA  EUROPSKOM TRŽIŠTU

Zvonko Viduka:  PODUZETNIŠTVO TEMELJENO NA ZNANJU  (Temelj nove hrvatske industrijske strategije)

prof.dr. Ivan Juraga: ULOGA, ZNAČAJ I MOGUĆNOSTI  FSB-A  U RAZVOJU  HRVATSKE INDUSTRIJE

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni