Zašto je dobro drijemati na poslu?

Zašto je dobro drijemati na poslu?

Washington Post u svom članku navodi ukupno osam razloga zbog kojih bi trebalo prihvatiti drijemanje za vrijeme radnog dana

Pojedine napredne kompanije kao što su Nike i Google imaju prostorije u kojima njihovi zaposlenici mogu zadrijemati. No u većini tvrtki diljem svijeta na drijemež za radnoga vremena ne gleda se nimalo blagonaklono. A to je prava šteta, uzmu li se u obzir sve dobrobiti prijepodnevnog drijemanja.

Naime, Washington Post u svom članku navodi ukupno osam razloga zbog kojih bi trebalo prihvatiti drijemanje za vrijeme radnog dana:

1. Drijemanje nas čini produktivnijima.

Istraživanja pokazuju da drijemež osvježava naš organizam, povećava koncentraciju i poboljšava naše raspoloženje. U najboljem interesu radnika i poslodavaca je da svi funkcioniraju u svom najboljem izdanju. Umor, prenosi Washington Post, samo u SAD-u donosi gubitke produktivnosti u iznosu od  18 milijardi dolara na godišnjoj razini.  K tome, umorni zaposlenik predstavlja i opasnost u prometu kada se nakon posla svojim automobilom vraća kući.

2.Drijemanje može produljiti život.

Studija iz 2007. godine pokazala je da pojedinci koji drijemaju u podne imaju 30 % manje šanse da će umrijeti od srčane bolesti.  Dokazano je i da drijemanje snižava krvni tlak.

3. Winston Churchill je drijemao za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Sir-Winston-ChurchillProtivnici drijemanja će reći da su previše zauzeti da bi imali vremena za drijemež.  Stoga im treba ukazati da je vođa nacije koja je bila duboko uključena u najveći svjetski rat u povijesti pronalazio vremena za drijemanje.  On je dremuckao dok su bombe padale po njegovoj domovini, ali je isplivao kao veliki vođa na pobjedničke strane.

Bivši britanski premijer napisao je  u svojim memoarima otprilike ovako: ”Priroda nije namijenila čovjeku da radi od 8 sati do ponoći bez osvježenja blaženog zaborava  koje je, premda trajalo i svega 20 minuta, dovoljno za obnavljanje svih vitalnih snaga“.

4. Neki od najvećih umova u povijesti su također drijemali.

Ako Churchill nije dovoljan argument za podnevni san, što reći onda za ljude kao što su:   Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Thomas Edison, Napoleon, Albert Einstein…  Oni su svi bili poznati po podnevnom snu.

5. Drijemanje povećava kreativnost.

dali_satoviIstraživanja govore da REM san doprinosi u povećanju kreativnosti za 40 %. Drijemanje je pomagalo i slikaru Salvadoru Daliu, piše Dennis Drabelle. Prema njezinim navodima katalonskom je umjetnik je u stvaranju nadrealističnih slika pomagalo drijemanje poslije ručka.  Dali bi sjeo u svoj naslonjač ispruženih ruku. U jednoj je držao palcem i kažiprstom prstom držao ključ. Nakon što bi čvršće zaspao, ključ bi pao na pod. Zveket bi tada probudio umjetnika, koji je nakon toga koristio umjetničke asocijacije koje su mu se javljale u početku sna.

6. Drijemanje je prirodno.

Većina životinja spava u kratkim periodima tijekom dana. Ljude obično umor počinje hvatati u rano poslijepodne, kada im se javlja pojačana želja za snom.

„Priroda je definitivno namijenila ljudima podnevni san, možda kako bi ih uklonila s podnevnog sunca“, napisao William Dement, istaknuti proučavatelj sna.

7. Drijemanje je jeftinije i učinkovitije od ispijanja kave.

kavaPrema podacima Washington Posta prosječni američki radnik godišnje na kavu potroši oko 1092 dolara. Kofein je potreban kao tjelesni stimulans. Ali profesorica Sara C. Mednick, stručnjakinja za san ističe:

„Dok se čini da nas kava održava budnima kad bi nas pritisnuo san, ovaj stimulans ne djeluje dobro na zamršene kognitivne procese. Studija koja je usporedila pijenje kave s drijemanjem je pokazala da konzumiranje kave povećava verbalne i motoričke funkcije, na što također povoljno utječe i drijemanja, no ono, za razliku od konzumiranja kofeina popravlja i vidne sposobnosti. Nadalje, ove dobrobiti od konzumacije kofeina potpuno nestaju njegovim redovitim unosom u organizam“.

8. Visokoproduktivne nacije prihvatile su drijemanje bez negativnih konotacija.

Uzmimo za primjer Japan. Dok se većina nas plaši da bi zbog drijemeža na poslu ostavili dojam neradnika-zabušanata, Japanci su prevladali taj sram. Tamo se to doživljava kao priprema za još produktivniji poslijepodnevni rad.  (zg-magazin)

Komentari su zatvoreni