Zaštićeni sokol stanuje na terasi u Voltinom

Zaštićeni sokol stanuje na terasi u Voltinom

Ova ptica se gnijezdi na visokim zgradama, nadvožnjacima, tornjevima, ali i na visokim rasvjetnim stupovima

Piše: Matej Knežević
Foto: Sven Žnidarić

U Voltinom naselju, na terasi zgrade u Ulici Dragutina, na 14. katu pojavio se nesvakidašnji gost – vjetruša, odnosno o sokolovka koja se gnijezdi i u gradovima. Na fotografijama koje su sinoć objavljene na Facebook stranici “Zakaj volim Zagreb” vide se jaja i ptica koja promatra razvoj situacije, a vlasnica stana Lila Kalsan Ružić je za ZG-magazin rekla kako su već prvog dana golubovi otjerani te da su ptići ove ptice vrlo plahi.

Isprva nije bilo poznato o kojoj se točno vrsti radi pa smo potražili pomoć udruge za zaštitu životinja BIOM.

Ondje su nas informirali kako se radi o vjetruši, u nas najčešćoj (i najmanjoj) vrsti sokola latinskog naziva Falco tinnunculus. Nadodali su kako to nije ugrožena vrsta, ali je strogo zaštićena te iz BIOM-a apeliraju na građane da dopuste njihovo gniježđenje sa što manje uznemiravanja.

Vjetruše spadaju među najrasprostranjenije grabljivice u Hrvatskoj koje su prisutne su na otvorenim staništima svih tipova. Vjetruša je najbrojnija gnjezdarica grabljivica i u Zagrebu s procijenjenih 45-50 parova. Zanimljivo je pritom istaknuti, kako se ova ptica gnijezdi na visokim zgradama, nadvožnjacima, tornjevima, ali i na visokim rasvjetnim stupovima. Ne gradi gnijezdo, već jaja polaže direktno na podlogu na izbočinama i rubovima zgrada ili koristi stara gnijezda vrana. Iz udruge poručuju da ih se najčešće može sresti u užnom dijelu grada, gdje na travnjacima i otvorenim površinama uz Savu lako nalaze plijen, kao što su miševi, rovke te vrapci i druge male ptice.

Vjetruša u letu

Pri lovu, često trepere u zraku – mašući krilima održavaju se na istome mjestu, tijela položenog koso u odnosu na tlo. Takvo ponašanje karakteristično je za vjetruše, a pomaže im fokusirati plijen, dok se pri lovu koriste repom kao kormilom, koji je duži nego kod ostalih sokolova. Tijekom sezone gniježđenja koja traje od travnja do srpnja, često se glasaju zvučnim kliktanjem. U lipnju i srpnju se često mogu po gradu opaziti obiteljska jata ovih ptica koje su tek napustile gnijezda. O pticama gnjezdaricama grada Zagreba možete saznati na stranicama Atlasa ptica gnjezdarica grada Zagreba, http://atlas-ptica.azo.hr/.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni