Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali Zagreb!

Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali Zagreb!

Serija minijaturnih instalacija sa zagrebačkim motivima bit će postavljena na prvi dan proljeća, 21. ožujka na 11 atraktivnih gradskih lokacija. 

Riječ je o umjetničkom projektu pod nazivom Mali Zagreb koji se organizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a trajat će do 5. rujna 2021. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta.

Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz osmislio je priču o malom gradu koju je ostvario s grupom mladih kreativaca (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) u jedinstven projekt.

»Ideja za radove bila je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama, kao i isticanje važnosti obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju«, izjavio je autor Filip Filković Philatz.

U realizaciju se uključila i Turistička zajednica grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld ovom prilikom izjavila: »Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti«.

»Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja, pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije«, dodala je.

Iako se nalaze u samom centru grada, minijaturni radovi Mali Zagreb postavljeni su na neuobičajenim i neočekivanim mjestima – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama. Da bi ih vidjeli i u njima uživali, potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih. Kako bi olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili ovdje (.pdf).

Mali Zagreb svojom nenametljivom i elegantnom estetikom upotpunjuje kulturnu ponudu grada, potiče na razmišljanje o gradu i njegovoj povijesti, ali i o trenucima koji tek dolaze. Minijaturne instalacije namijenjene su svim stanovnicima Zagreba i svima onima koji će ga posjetiti od 21. ožujka do 5. rujna 2021. godine i to na slijedećim lokacijama:

 1. Trg bana Jelačića
 2. Krvavi most
 3. Strossmayerovo šetalište
 4. Mesnička ulica
 5. Dežmanova ulica
 6. HNK
 7. Park na začelju Akademije dramske umjetnosti i ansambla Lado
 8. Park na začelju Hrvatskog državnog arhiva
 9. Ograda Botaničkog vrta
 10. Centar za posjetitelje TZGZ-a
 11. Zračna luka Franjo Tuđman

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni