Zaslužnima uručene Nagrade Grada Zagreba

Zaslužnima uručene Nagrade Grada Zagreba

Alemka Markotić primila Nagradu Zagrepčanka godine

U povodu Dana grada Zagreba danas je u palači Dverce obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama uručila Nagrade Grada Zagreba.

Za nemjerljiv doprinos u borbi protiv COVID-19 pandemije ravnateljici Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. Alemki Markotić dodijeljena je Nagrada Zagrepčanka godine.

Kako stoji u obrazloženju o dodjeli prestižne nagrade, riječ je o jednoj od vodećih znanstvenica u Hrvatskoj iz područja biomedicinskih znanosti, posebno virusologije. Prof. dr. Markotić je prva upozorila na činjenicu da je u pandemiji pobol i smrtnost ženske populacije veća od muške populacije te je inicirala istraživanje o utjecaju infekcije SARS-CoV-2 virusa na reproduktivno zdravlje žena.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je u izjavi novinarima komentirao dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine.

„U godini dana pandemije prof. dr. Markotić je bila među ključnim ljudima u zdravstvenom sustavu, na čelu borbe protiv pandemije. Stoga sam uvjeren da je odluka Gradske skupštine da se profesorici Markotić dodijeli Nagrada Zagrepčanka godine posve opravdana, a što se osobno nje tiče i zaslužena”, rekao je Plenković.

Čestitajući Dan grada Zagreba obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je izrazila uvjerenje da će građani nastaviti raditi na stvaranju novih vrijednosti i doprinositi društvu u cjelini.

„Na ovaj dan se pozivamo na zajedništvo, solidarnost, brigu o onima koji su na margini društva”, izjavila je Pavičić Vukičević. Lauerate je pozvala da im nagrada bude poticaj za daljnje aktivnosti na dobrobit društva.

Uručene su i Nagrade Grada Zagreba. Među 17 dobitnika je Primarni respiracijsko-intezivistički centar (PRIC) Kliničke bolnice Dubrava, koji je dao izniman doprinos zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u pružanju zdravstvene zaštite svim oboljelim od bolesti COVID-19.

“Ovu nagradu sam primio s velikom zahvalnošću u ime svih djelatnika KB Dubrava koji su dali sve od sebe u borbi protiv pandemije“”, rekao je za ZG-magazin ravnatelj KB-a Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić. Izrazio je uvjerenje da će svi djelatnici biti ponosni na ovu nagradu i da će im ona biti daljnji poticaj.

“Ova godina je sve nas promijenila. Vjerujem u bolje ljude i u bolju bolnicu koja će nastaviti raditi za dobrobit svih bolesnika”, poručio je prof. dr. Lukšić.

Nagradu Grada Zagreba dobio je i glazbeni umjetnik, vokalni solist Drago Diklić: “Zagreb je moj grad, najljepši je grad i ova nagrada mi puno znači. To je najveća nagrada koju neki Zagrepčanin može dobiti. Svašta sam radio u životu i u glazbi i u gospodarstvu te je ovom nagradom moj rad valja i prepoznat”, rekao je Diklić.

Prof. dr. Alemka Markotić je istaknula kako je za nju čast biti među uvaženim Zagrepčankama koje su prije nje dobile Nagradu Zagrepčanka godine te je uvjerena da će ovu nagradu opravdati.

“Nagrada će mi biti veliki poticaj da nastavim dalje raditi u struci. Ova godina zbog pandemije je bila izuzetno izazovna za sve, pa i za nas infektologe, ali smo pokazali da se znamo uspješno nositi s tom pandemijom”, rekla je za ZG-magazin Markotić.

DOBITNICI NAGRADE GRADA ZAGREBA

 1. Milka Babović, pedagoginja (posmrtno)
 2. Crveni križ Zagreb
 3. izv. prof. art. Branka Cvitković
 4. Stjepan Čuić, hrvatski književnik, prevoditelj, publicist i novinar
 5. Dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb
 6. Drago Diklić, glazbeni umjetnik, vokalni solist
 7. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 8. Hrvatsko liječničko glazbeno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora
 9. dr. sc. Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti
 10. Marica Mirić, dipl. ing. prometa, koordinatorica projekata i potpredsjednica SOIH-a
 11. Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
 12. Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća (43 znanstvenika i stručnjaka)
 13.  izv. prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev, prof. psih., dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta
 14. Nenad Šoštarić, izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije i glavni trener seniorske ekipe Rukometnog kluba Lokomotiva Zagreb
 15. mr. sc. Branka Šulc, prof., arheologinja i muzeologinja, muzejska savjetnica,
 16. Akademik Josip Madić
 17. Primarni respiracijsko-intenzivistički centar (PRIC) Kliničke bolnice Dubrava

 Ivana Vranješ

(Foto: zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni