Zarobljeni u prošlosti zaboravljamo na sadašnjost!

Zarobljeni u prošlosti zaboravljamo na sadašnjost!

A sve dok se to ne promjeni koprcat ćemo se u vlastitom živom blatu bez većih izgleda da uhvatimo ekonomski i civilizacijski iskorak s državama u okruženju, a osobito u Europi

Žarko Delač

Žarko Delač

Nakon izjava najodgovornijih političara kako smo svjesno ušli u rizik s popuštanjem epidemioloških mjera ili balansirali između zaštite zdravlja i financijske koristi, očigledno je kako je turizam naša jedina slamka spasa gospodarske i ekonomske održivosti. Stoga se samo sa sjetom možemo prisjetiti na davno uništene i propale gospodarske divove koji su obilježili naš život u socijalističkoj Jugoslaviji. Možda bi u tom kontekstu još jedino mogli prizivati poštivanje javnih djelatnika i osobito respekt prema policajcima. I to bi trebalo biti sve za čime bi mogli koliko-toliko žaliti.

Jer tada nije bilo moguće da pijani i drogirani turisti, uglavnom strani državljani, nesmetano razbijaju vjetrobranska stakla i uništavaju vozila. Pri tome, istine radi, policija često odradi sve što je potrebno, ali slučaj padne na državnom odvjetništvu uz opravdanje da prekršitelj nema novaca ili jednostavno ne priznaje eksces. Stoga je postalo pravilo da je razularenim turistima sinonim za godišnji odmor postalo pijančevanje, drogiranje, bjesomučno navijanje glazbe ili noćno stvaranje buke. Umjesto da ove aktivnosti prihvate kao nepoželjne i neprihvatljive ljudskom ponašanju etici i moralu. No, unatoč tome što pojedinci nemaju savjest i granicu u svojem ponašanju postoje zakoni i odluke koje bi trebale regulirati i usmjeravati devijantna i iskrivljenja čovjekova nahođenja.

Svjesno pogodovanje turistima

Pravo je pitanje jesu li i u tom slučaju, s ciljem podizanja lokalnih turističkih ekonomija, učinjeni svjesno propusti i pogodovanje turistima? Stoga pokušaji uvođenja reda u turističkim mjestima idu vrlo teško tako da i nadalje zaštita okoliša nije većini gostiju niti u primislima, driftanje automobila i turiranje motora posve je uobičajeno, divlje parkiranje ili kretanje po javnim površinama bez odjeće prihvatljivo. Svi ovi liberalni i tzv. demokratski iskoraci obilježja su našeg vremena i samo još dokaz da su promjene jedina konstanta u našoj okolini. Slikovito je to vidljivo na usporedbi nekadašnjih kupača u šarenim hlačama, a danas šarenom kožom prepunom tetovaža.

Pri tome se naravno proces promjena ne može i ne treba zaustaviti jer to je jamac opstanka i napretka ljudske vrste. No, uzimajući u obzir pojave koje nisu i ne bi trebale biti obilježja ljudskog ponašanja potrebno je ipak djelovati i usmjeravati ih. Za to postoje brojne odgovorne institucije i plaćeni djelatnici za koje možemo kazati da su pali na ispitu. Uspoređujući ipak sadašnju situaciju s ne tako davnom prošlošću nema razloga za nostalgijom i žaljenje, a osobito ne za prizivanje štabova, frontova ili crvene petokrake. O tome je vrlo kvalitetno i stručno ovih dana progovorio i Hrvatski svjetski kongres.

Potkrepljujući svoju inicijativu o zabrani komunističkih obilježja brojnim međunarodnim odlukama i direktivama pokazao je kako i jedna udruga može pripremiti daleko kvalitetnija rješenja i prijedloge od političkih stranaka. Koje svoju energiju u posljednje vrijeme uglavnom troše samo na izjednačavanje žrtva u Domovinskom ratu i besmislene ideološke podjele. Time omogućuju bujanje beskorisnih rasprava i sukoba mišljenja, a temeljni problemi i dugoročna planiranja i rješenja nikako da dođu u prvi plan. A sve dok se to ne promjeni koprcat ćemo se u vlastitom živom blatu bez većih izgleda da uhvatimo ekonomski i civilizacijski iskorak s državama u okruženju, a osobito u Europi.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni