Zaposlenici Imunološkog zavoda očekuju Vladin potez

Zaposlenici Imunološkog zavoda očekuju Vladin potez

Radnici Imunološkog zavoda ogorčeni su zbog činjenice „da se pitanje isplate plaće nije našlo na dnevnom redu sjednice Vlade“. Jagarinec kaže kako Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi međusobno prebacuju lopticu pod čiju nadležnost spada Imunološki zavod.

Nakon što je ovog ponedjeljka započeo štrajk zaposlenika Imunološkog zavoda zbog neisplata plaća, koje radnici nisu dobili još od kolovoza, za danas u 14 sati je najavljena sjednica Nadzornog odbora.

Podsjetimo stečaj nad Imunološkim zavodom je otvoren početkom ove godine, no pitanje o ovoj tvrtci i dalje nije riješeno. Vlada Republike Hrvatske imenovala je Povjerenstvo za odabir strateškog partnera, koje je početkom svibnja ove godine objavilo Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju ove tvrtke u vlasništvu države. Povjerenstvo je zaprimilo osam ponuda, a jedna od njih je i ona od Grada Zagreba. Kako Povjerenstvo koje je imenovala Vlada, još uvijek nije izradilo kriterije za privatizaciju Imunološkog zavoda, još uvijek nije raspisan natječaj za obvezujuće ponude.

Radnici mjesecima bez plaće

Najnoviji problem s kojim se suočavaju djelatnici Imunološkog zavoda su neisplaćene plaće. „Riječ je o 177 radnika, a iznos za plaće koji nam je potreban je 1,5 milijun kuna. Obećano je da će ovo pitanje biti na sjednici Vlade, no imamo informaciju da se to ipak neće dogoditi“, rekla je povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) u Zavodu Lidija Jagarinec.

Ona i radnici Imunološkog zavoda ogorčeni su zbog činjenice „da se pitanje isplate plaće nije našlo na dnevnom redu sjednice Vlade“. Jagarinec kaže kako Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi međusobno prebacuju lopticu pod čiju nadležnost spada Imunološki zavod. „Imunološkog zavoda se svi sjete kada nekoga ugrize zmija, kad su poplave i nedostaje cjepiva protiv tetanusa ili kad nekoga ugrize crna udovica. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) se opravdava da s nama nema ugovor. Recite mi kako je onda moguće da neka bolnica od nas zatraži krvne derivate ili cjepiva? Ako nemaju ugovor s nama, tko onda to plaća? Zanimljivo je da HZZO ima vlasnički udjel u Imunološkom zavodu od 44,5 posto, a nema ugovor s nama“, čudi se Jagarinec.

Što će biti s krvnim derivatima?

Ona je istaknula kako je osim isplate plaća za djelatnike Zavoda, nužno preseljenje proizvodnje u nove prostore, koji će zadovoljiti potrebne kriterije za proizvodnju krvnih derivata i cjepiva koje propisuje Hrvatska agencija za lijekove. „Ako i dobijemo ponovno dozvolu za proizvodnju krvnih derivata, dobiti ćemo ju vjerojatno na samo godinu dana. U cijeloj ovoj priči i odugovlačenju nadležnih ministarstava i Vlade, čini mi se da se pogoduje nekome tko uvozi ono što mi proizvodimo“, ističe Jagarinec.

Sindikalna povjerenica kaže kako se radnici nalaze u teškoj financijskoj situaciji zbog neisplata plaća te najavljuje produljenje štrajka sa sat vremena na dva ili tri sata, kako bi na taj način prisilili državu da osigura plaće. „Ne znam koliko dugo će zaposlenici ovo moći podnositi. Bojim se da će ljudi početi odlaziti trbuhom za kruhom, a onda nećemo imati radnu snagu koja će biti educirana za rad u Imunološkom zavodu“, zaključila je Jagarinec i dodala kako je Imunološki zavod, ali i osam transfuzijskih centara u Hrvatskoj imaju pune zalihe krvnih derivata, koje imaju ograničen rok trajanja. „Bojim se da se neke zalihe već prolijevaju jer se više nema mjesta za njihovo skladištenje.“

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni