Započinju Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Započinju Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Predavanja i video prezentacije radionice Tajna Nikole Tesle održavat će se od 25. do 29. siječnja 2022. uživo u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju i online putem Facebook stranice TMNT-a.

Za pratitelje programa uživo ulaz je besplatan uz obaveznu rezervaciju mjesta na: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr. Broj sudionika je ograničen, a ulaz u Muzej je moguć samo uz važeću COVID potvrdu.

Predavanja će trajati do 45 minuta, a pratitelji programa bit će u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja uživo i putem Facebook profila TMNT-a. Od 1. veljače 2022. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Voditelji programa: Katarina Ivanišin Kardum, Renato Filipin i Marijo Zrna, TMNT.

Program:

utorak, 25.1. 2022. u 17 sati

Otvaranje natječaja za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ 2022.

Natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i ove će godine biti otvoren na Danima Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, a organizator je Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvara se trinaestu godinu zaredom. Natjecatelji će se moći prijaviti u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, kategoriji kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i kategoriji projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

 

srijeda, 26.1. 2022. u 17 sati

Predavanje Ostavština Nikole Tesle

Predavač: Renato Filipin

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili Teslin rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost. Uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla TMNT-a, na predavanju će biti i riječi o bežičnom prijenosu signala, Teslinom doprinosu na tom području i tornju na Long Islandu.

 

srijeda, 26.1. 2022. u 18 sati

Predavanje Nikola Tesla i njegovo školovanje u Hrvatskoj

Predavač: Darko Žubrinić

Tijekom školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj, u vrijeme kada je mladi Tesla imao 14 -17 godina, ključnu je motivacijsku ulogu u smjeru elektrotehnike odigrao Martin Sekulić. Taj je Teslin srednjoškolski profesor bio i aktivan znanstvenik, s radovima objavljenim u uglednom njemačkom časopisu Annalen der Physik koji postoji i danas. Tijekom predavanja bit će iznesene i neke malo poznate činjenice iz Tesline biografije, na primjer o Munjari u Puntu na otoku Krku, jedinoj električnoj centrali izvan SAD-a koju je Tesla izravno projektirao. Bit će također opisan i problem dviju Teslinih autobiografija. Više podataka dostupno je na adresi www.croatianhistory.net/etf/tesla_sekulic.html.

 

četvrtak, 27.1.2022. u 18 sati

Predavanje Kako izgledaju napon i struja?

Predavač: Milivoj Uroić

 Elektricitet i vezane pojmove, napon, struja i naboj, ne možemo neposredno vidjeti, ali se mogu dobro objasniti ako umjesto električne sile i naboja uzmemo gravitacijsku silu i tekućinu (vodu). Iako djeca uzrasta 10+ godina nemaju fiziku kao predmet u školi, naša svakodnevna upotreba električne energije i njihova sposobnost učenja praktički garantiraju da su se s tim pojmovima susreli. Tijekom predavanja ovi će im se pojmovi približiti na vizualan način, vezan za naše iskustvo.

 

petak, 28.1.2022. u 18 sati

Predavanje: Divovske iskre, umjetni potresi i mjerenje Zemljina pulsa

Predavač: Matko Glunčić

Nakon što je razvio svoju najpoznatiju ideju sustava za proizvodnju, prijenos i primjenu višefaznih izmjeničnih struja, Tesla je, iscrpljen svakodnevnim inženjerskim radom, postao nemiran te je bio spreman prijeći na nova polja. Njegov sustav izmjenične struje s naponom od milijuna volti i strujama od stotina tisuća ampera otvorio mu je prekrasne mogućnosti koje su privlačile maštu svojim zapanjujućim učincima.

Za Teslu, najzanimljivije i najprivlačnije od svega bile su snažne električne vibracije s njihovim tajanstvenim djelovanjem na daljinu. Tijekom predavanja upoznat ćemo se s Teslinim istraživanjima i patentima u području visokofrekventnih pojava, uključujući Teslin oscilirajući transformator (Teslina zavojnica), bežičnu rasvjetu, Teslin mehanički oscilator pa sve do ideje bežičnog prijenosa energije na velike udaljenosti i slanja struje kroz Zemlju.

 

subota, 29.1.2022. u 10 sati

Video prezentacija dramske izvedbe s radionice Tajna Nikole Tesle

Radionica „Tajna Nikole Tesle“ održana je 13. studenog 2021. u TMNT-u kao dio izložbeno-edukativnog projekta Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci, kojim je u Muzeju obilježena manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Sadržajna podloga radionice bila je zadnja verzija scenarija za film Krste Papića „Tajna Nikole Tesle“. U radionici su sudjelovali učenici sedmog razreda osnovne škole. Snimljeni materijal će u subotu, 29. siječnja 2022. biti premijerno objavljen u sklopu manifestacije „Dani Nikole Tesle“ na muzejskom YouTube kanalu. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni