Započinje organizirana obnova Zagreba

Započinje organizirana obnova Zagreba

Ministar Horvat je rekao kako je iz zajmova Svjetske banke osigurano 500 milijuna dolara, a iz Europskog fonda solidarnosti 683,7 milijuna eura

Ivana Vranješ

Zagrebačka Gradska skupština u utorak je izglasala Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora između Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije o osnivanju Fonda za obnovu Zagreba i tih dviju županija.

Nakon online skupštinske sjednice ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat sudjelovao je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na drugoj sjednici Stručnog Savjeta za obnovu.

U izjavi novinarima ministar je rekao kako bi osnivački akt trebao biti na Vladi već u četvrta. Naglasio je da će se ubrzo nakon osnivanja Fonda za obnovu zaprimati zahtjevi građana Zagreba kao i onih iz dviju potresom pogođenih županija, a nakon toga se započinje s organiziranom konstrukcijskom i cjelovitom obnovom.

„Za obnovu smo osigurali sredstva iz dva izvora financiranja, iz zajmova Svjetske banke 200 plus 300 milijuna dolara i 683,7 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti, od kojih je gotovo 90 milijuna eura već uplaćeno u državni proračun kao avans temeljem odluke Europske komisije”, rekao je ministar Horvat. Naglasio je kako očekuje da će europska sredstva Hrvatskoj biti na raspolaganju do kraja godine.

Novinare je zanimalo i što će se prvo početi obnavljati. „U konstrukcijskom dijelu obnove definirali smo gradske četvrti i određene blokove koji će biti prioriteti. Ono što je već danas prioritet, gdje smo započeli s projektiranjem, su javni servisi, bolnice, škole, bez obzira jesu li njihovi osnivači gradovi, odnosno županije ili država“, izjavio je ministar Horvat.

Kad je riječ o zaštićenim spomenicima kulture rekao je da će javnosti uskoro biti predstavljena aplikacija gdje će sve oštećene zgrade dobiti markice konzervatora kao prethodnu suglasnost na koji način će se izrađivati projektna dokumentacija za pojedinačna ili kulturna dobra.

Dekan zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić je rekao da bi obnova manjih zgrada trebala krenuti do proljeća, dok će izvedba, rekonstrukcija i obnova objekata javne infrastrukture potrajati najmanje godinu dana. Projektiranje će trajati između dva i četiri mjeseci.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni