Započinje obnova zagrebačke katedrale

Započinje obnova zagrebačke katedrale

(Foto: Boris Jagačić)

Nakon blagoslova radova koji predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, danas započinje obnova kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Podsjećamo, kompleks zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora prvotno su stradali u potresu 22. ožujka 2020., a novu štetu nanijeli su i potresi u prosincu iste godine.

U potresu se otkinuo i kameni vrh južnog tornja i dio zvonika na čijem vrhu je bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom. Zbog prijetnje urušavanja, 17. travnja 2020. godine naknadno je uklonjen vrh sjevernog zvonika katedrale, a zabilježene su i mnoge druge štete na vanjskom dijelu objekta, ali i u njegovoj unutrašnjosti.

Obnova nakon posljednjeg snažnog potresa okupila je oko sebe brojne stručnjake koji će u narednom periodu aktivno obnavljati kompleks katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Nakon što su završeni svi pripremni radovi, pristupit će se radovima na obnovi kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora, a početak radova započet će blagoslovom koji će predvoditi kardinal Bozanić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni