Započinje obnova dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje

Započinje obnova dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje

(Foto: HDLU)

Počela je prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine.

Obnova je omogućena odobrenjem 2,6 mil. EUR (19,6 mil. HRK) Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, priopćio je HDLU.

Dodaju kako projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju požarom srušenog krila. Za to bi, procjenjuje se, trebalo dodatnih 9 mil. EUR, što će HDLU nastojati osigurati kroz EU sredstva EU i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Iz HDLU-a napominju kako imaju značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni natječajima, a koji predstavljaju veliko financijsko opterećenje za udrugu.

Prikupljanje donacija i potpora

Stoga planiraju niz aktivnosti za prikupljanje donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i dr. Njihov je cilj javnost upoznati s vizijom Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje.

Naime, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje i Park skulptura u mjestu Jakovlje, već su pola stoljeća mjesto ushićenog stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje.

Park skulptura se počeo formirati 1993. na inicijativu Ratka Petrića, a 2022. godine je konačno proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom, čime mu potvrđen status od nacionalnog značaja. U njemu se nalaze 64 skulpture hrvatskih i međunarodnih suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih.

Radionice za keramiku i staklo

U HDLU-u navode da će Dvorac umjetnika, kako je zamišljeno projektom cjelovite obnove, sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama). Tu su i multimedijska dvorana, rezidencijalni prostori, depo za pohranu umjetničkih djela i druge sadržaje. U sklopu Dvorca umjetnika bit će radionica za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo, a tu je i projekt povijesne gostione.

Kako bi se prikupio potreban novac planirana je crowdfunding kampanja “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”. Prva u nizu aktivnosti bit će donacijska akcija kojom svi zainteresirani mogu postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika. To nisu nužno umjetnine, već širok raspon predmeta – od slika, crteža, grafika, postera, knjiga do onih upotrebnih poput polica, boja i drugog stvaralačkog pribora.

Kampanja počinje u nedjelju, 5. veljače, u Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje (Ulica Adela Sixta 1, Jakovlje), gdje će svi zainteresirani od 10 do 13 sati moći pogledati spomenute predmete te ih u zamjenu za donaciju odnijeti kući, a ostale crowdfunding aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni