Započinje obnova depoa i radionica zagrebačkog HNK

Započinje obnova depoa i radionica zagrebačkog HNK

(Foto: HINA / Ministarstvo kulture i medija)

Potpisivanjem ugovora između intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ive Hraste Sočo i predstavnika tvrtke Kamgrad u srijedu je u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek započeo projekt cjelovite obnove depoa i radionica HNK u Adžijinoj ulici.

Kompleks zagrebačkog HNK u Adžijinoj ulici 7a, koji se sastoji od depoa, spremišta i radionica, oštećen je u potresu te su se poslovi odvijali u privremenim radionicama.

Prva faza projekta koja uključuje konstrukcijsku obnovu spremišta i radionica prema planu treba završiti do kraja lipnja ove godine. Nakon završetka ove faze projekta, odnosno konstrukcijske obnove postojećih zgrada, uslijedit će druga faza, koja uključuje izgradnju nove scene, rekla je intendantica zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo. 

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora jer predstavlja početak druge faze radova na obnovi kompleksa u Adžijinoj ulici koji čuvaju kompletnu scenografiju i kostimografiju zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, a koji su financirani sredstvima europskog Fonda solidarnosti.

Veliki investicijski radovi u kulturi

Istaknula je kako ova faza projekta obuhvaća i izgradnju druge scene koja je nužna da bi se kazalište i dalje razvijalo, a to se pitanje nije uspjelo riješiti desetljećima.

Ministrica je također podsjetila kako smo u okviru tih velikih investicijskih radova koje poduzimamo nakon potresa uspjeli riješiti pitanja smještaja ustanova koje su godinama i desetljećima tražile primjerenu lokaciju.

Riječ je o novoj zgradi za Hrvatski muzej naivne umjetnosti na Gornjem gradu, preko zgrade Hrvatskog povijesnog muzeja, stalnog postava Hrvatskog sportskog muzeja koji će se sljedeće godine otvoriti u Ilici do obnove zgrade Tvornice duhana Zagreb za potrebe Hrvatskog restauratorskog zavoda te na koncu druge scene HNK koja će zaživjeti u kompleksu u Adžijinoj ulici.

Izrazila je uvjerenje kako ćemo kroz dvije, tri godine vidjeti sve te projekte dovršenima, a ustanove otvorene za javnost, što je veliki doprinos zagrebačkoj i hrvatskoj kulturi općenito. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni