Započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama

Započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama

Zbog štrajka učitelja i nastavnika u mnogobrojnim osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske danas nema nastave. Procjenjuje se da će u štrajku sudjelovati više od 1000 obrazovnih ustanova. Štrajk se održava jer je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade RH, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili, javlja Hina.

Prvi put do sada održat će se cirkularni štrajk, na način da su danas u štrajk uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka u blokadi sudjeluju škole u pojedinim županijama. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno.

Koliki je odaziv prvom danu štrajka te u kojim će se županijama štrajkati u petak, bit će poznato iza podneva.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je ravnatelje osnovnih i srednjih škola obavijestilo da su dužni pružiti informacije učenicima i njihovim roditeljima o održavanju štrajka.

Također, škole su dužne organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te onima uključenima u produženi boravak. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni