Započeo prvi Hrvatski iseljenički konges

Započeo prvi Hrvatski iseljenički konges

Ovim se Kongresom želi potaknuti pronalaženje odgovora na brojna neriješena pitanja iseljeništva među kojim je i donošenje zajedničke rezolucije o budućem odnosu Hrvatske prema svojim iseljenicima.

Znanstveni skup pod nazivom Hrvatski iseljenički kongres, započeo je danas u Zagrebu i trajati će do 26. lipnja. Organizatori Kongresa među kojima su Hrvatski studiji, Hrvatska matica iseljenika i Ravnateljstvo Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine osmislili su ovaj Kongres kao susret Hrvata iz domovine i iseljeništva, koji će biti prilika za međusobno upoznavanje i umrežavanje na svim područjima društvenog života. Ovim se Kongresom želi potaknuti pronalaženje odgovora na brojna neriješena pitanja iseljeništva među kojim je i donošenje zajedničke rezolucije o budućem odnosu Hrvatske prema svojim iseljenicima.

Tijekom današnjeg dana u Starogradskoj vijećnici sudionici Kongresa će raspravljati o problematici hrvatskog iseljeništva, dok će se sutra u dvorani Vijenac Pastoralnog instituta raspravljati o hrvatskim katoličkim misijama u dijaspori te o pastoralu selilaca i izbjeglica.

Na Dan državnosti 25. lipnja 2014. godine sudionici Kongresa sudjelovati će na misi za Domovinu u crkvi Svetog Marka na Gornjem gradu, koja će započeti u 10 sati. U četvrtak će se raspravljati o jeziku, hrvatskoj baštini i kulturi, dok će u petak 26. lipnja u 11 sati u Hrvatskoj matici iseljenika biti organizirana tiskovna konferencija.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni