Započeo laboratorijski dio priprema za Međunarodnu kemijsku olimpijadu

Započeo laboratorijski dio priprema za Međunarodnu kemijsku olimpijadu

(Foto: Mirjana Murat)

Razina znanja i vještina koja se očekuje od učenika na međunarodnoj kemijskoj olimpijadi veoma je visoka i odgovara otprilike razini studenata druge ili treće godine preddiplomskog studija kemije

Nakon opsežnih teorijskih priprema i uspješno savladanog zahtjevnog izlučnog testa, ovih je dana u praktikumima Kemijskog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Horvatovcu započeo laboratorijski dio pripremanja četvorice maturanata za sudjelovanje na jubilarnoj 50. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja će se održati u Bratislavi i Pragu od 19. do 29. srpnja.

Hrvatsku će ove godine na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi predstavljati Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb, Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Borna Šimić iz Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod. Iliji će ovo biti četvrto, a Borni drugo uzastopno sudjelovanje na Međunarodnim kemijskim olimpijadama. Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Meneljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. S tog su se natjecanja naši učenici vratili okićeni dvjema medaljama, srebrnom (Ilija) i brončanom (Matko).

Pripreme naših učenika za Međunarodnu kemijsku olimpijadu organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko kemijsko društvo, a izvode ih studenti (od kojih su mnogi i sami bivši olimpijci), sveučilišni nastavnici i znanstvenici. Glavni su mentori hrvatske reprezentacije prof. dr. sc. Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša, a ulogu neposrednih voditelja laboratorijskog dijela priprema imaju prof. dr. sc. Vesna Petrović Peroković, dipl. ing. Ivan Nemet i doc. dr. sc. Tomislav Portada. Da bi sve u praktikumima teklo prema planu i bez zastoja brinu se tehničarke Kemijskog odsjeka Barica Škrinjarić, Mirjana Murat, Valentina Zagorec i Andreja Zeba.

Razina znanja i vještina koja se od natjecatelja očekuje na međunarodnoj kemijskoj olimpijadi veoma je visoka i odgovara otprilike razini studenata druge ili treće godine preddiplomskog studija kemije. Pred učenicima je velik zadatak i izazov da to savladaju, međutim, sudeći prema onome što su do sada pokazali, ne treba sumnjati u to da će se naši učenici i ovaj put s kemijske olimpijade vratiti okićeni medaljama.

doc. dr. sc. Tomislav Portada