Započeo Jesenski eko-seminar Zelene akcije

Započeo Jesenski eko-seminar Zelene akcije

Predavanjem „Uvod u eko-aktivizam“ predsjednice Zelene akcije, Željke Leljak Gracin, jučer je započeo Jesenski eko-seminar – najstarija edukativna aktivnost Zelene akcije, koja se provodi već 21 godinu. Iduće predavanje će se održati u četvrtak, 25. listopada, a bavit će se temom klimatskih promjena.

Cilj Eko-seminara je obrazovati i informirati građane i građanke o problemima održivosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti na kritičko razmišljanje te djelovanje. Svake godine nova generacija polaznika dobije osnovno znanje, temeljeno na suvremenoj znanosti i podacima, te informacije za razumijevanje tematika okoliša i održivosti.

Uz redovite teme, kao što su klimatske promjene, energetika, otpad, transport, zaštita prirode, predavanja se bave i temama izvan sfere zaštite okoliša u užem smislu, npr. pitanjem ideologija i politika koje se vežu uz zaštitu okoliša i održivi razvoj te njihovim mnogostrukim interpretacijama, konceptom „od-rasta“, tj. smanjenja veličine naše ekonomije, naše potrošnje, itd. Novost na ovogodišnjem Eko-seminaru su dvije tribine. Tribina „Voda kao pravo i javno dobro“, bavit će se pitanjem pristupa pitkoj vodi kao osnovnim ljudskim pravom, a tribina „Intersekcionalnost – na križanju održivosti i ravnopravnosti“, tematizirat će kako razni identiteti – etnički, rodni, itd. – utječu na vrste opresije koje osjećamo te kako se oni zajedno vežu uz neodrživost našeg ekonomskog sustava i neravnopravnosti našeg društva.

Eko-seminar završava Vikend radionicom gdje polaznici i polaznice imaju mogućnost više naučiti o jednoj specifičnoj temi, zagovaračkim akcijama i kampanjama kakve provodi Zelena akcija te uz pomoć iskusnih aktivista isplanirati i izvesti akciju na tu temu.

Sva predavanja su besplatna, a održavaju se u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 18:00 sati. Više o samom programu možete pronaći ovdje: bit.ly/2QHoWuN (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni