Započeo DEAR trening: Suradnjom na lokalnoj razini do rješavanja globalnih pitanja

Započeo DEAR trening: Suradnjom na lokalnoj razini do rješavanja globalnih pitanja

Temelj programa je međusobna suradnja lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva koji trebaju potaknuti građane da se angažiraju oko globalnih razvojnih tema kao što su interkulturalnost, tolerancija, ljudska prava, migracije…

U zagrebačkom hotelu Panorama, u organizaciji Hrvatske zajednice županija, održava se drugi nacionalni DEAR trening u okviru EU projekta LADDER na kojem sudjeluju predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacije civilnog društva i županijskih razvojnih agencija.

Edukaciju je otvorila zamjenica župana Virovitičke-podravske županije i članica Upravnog odbora projekta LADDER Sanja Bošnjak koja je istaknula važnost ovakvog projekta za lokalnu zajednicu te sudionicima poželjela puno uspjeha u primjeni stečenog znanja.

DEAR (Development Education & Awareness Raising) je okosnica projekta LADDER i program Europske unije kojem je cilj osvijestiti građane o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva.

Temelj programa je međusobna suradnja lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva koji trebaju zajednički, na lokalnoj razini potaknuti obrazovanje za razvoj, omogućiti usvajanje novih ideja i stavova odnosno potaknuti građane da se angažiraju oko globalnih razvojnih tema kao što su interkulturalnost, tolerancija, ljudska prava, migracije, borba protiv siromaštva, očuvanje okoliša, održivi razvoj, vladavina prava i dr.

Dakle, cilj DEAR-a je podići svijest građana o svijetu kao međuovisnoj cjeline te omogućiti shvaćanje njihove uloge i odgovornosti unutar takvog globaliziranog društva.

Trening provode Jelena Kurtović iz Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Ivana Njavro iz Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s predavačicama iz Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu – HILS i organizacije Održivi razvoj zajednice – ODRAZ.

Sudionici će imati priliku upoznati se s DEAR metodologijom i njezinim ključnim elementima, kao i s primjerima dobre prakse te steći znanja potrebna za kreiranje vlastitih DEAR projekta. Dio polaznika će sudjelovati u provedbi DEAR treninga za lokalnu razinu, također u sklopu projekta LADDER, planiranih za 2016. godinu.

LADDER (Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising Awareness) je trogodišnji projekt koji je započeo 1. siječnja ove godine, a u kojem sudjeluje ukupno 46 partnera i suradnika iz čak 35 zemalja (18 članica EU i 17 izvan EU). Projekt koordinira ALDA – Europsko udruženje agencija lokalne demokracije čiji član je i Hrvatska zajednica županija. Podsjetimo, prvi nacionalni trening održan je 19. i 20. studenog u Šibeniku i okupio je 30 sudionika iz različitih organizacija s područja Jadranske Hrvatske. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni