Započeo ciklus višeosjetilnih izložbi u Tifološkom muzeju

Započeo ciklus višeosjetilnih izložbi u Tifološkom muzeju

(Foto: Renato Vukić)

U Tifološkom muzeju u Draškovićevoj 80 sinoć je otvorena izložba »Otok Rava«, kojom se pokreće ciklus višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom Netaknuta priroda.

Izložba o malom otoku zadarskog arhipelaga, čija je površina samo 3,63 km², potiče osjete vida, sluha, opipa, mirisa i okusa kako bi posjetiteljima na sveobuhvatniji način predstavila prirodnu i kulturnu baštinu otoka s posebnom prilagodbom za osobe s invaliditetom. U Muzeju smatraju da će ovakav inovativan, drugačiji način predstavljanja hrvatske baštine privući pozornost javnosti.

Tema istraživanja je etnografija otoka Rave, odnosno običaji, ponašanje, tradicija i način života lokalnog stanovništva. Izložene predmete mještani su koristili u razdoblju između dva svjetska rata, za vrijeme i neposredno nakon drugog svjetskog rata pa sve do šezdesetih.

Kao dio izložbe u izložbi, javnosti je predstavljeno nekoliko fotografija vrsnog i nagrađivanog fotografa, porijeklom Ravljanina, Ratka Mavara iz ciklusa njegovih fotografija Otok od snova.

“Želimo približiti kopnu ovaj mali, gotovo zaboravljeni otok u zadarskom arhipelagu, istaknuti važnost zapamćivanja otočne tradicije i autohtonosti, pridonijeti razvoju hrvatskih otoka, zaštiti okoliša te podsjetiti na privlačnost malog otoka kao turističke destinacije”, poručila je ravnateljica Tiflološkog muzeja mr. sc. Željka Bosnar Salihagić.

Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2019. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni