Započelo stanje pripravnosti Zimske službe

Započelo stanje pripravnosti Zimske službe

(Foto: zagreb.hr)

U bazi Žitnjak, podružnice Zagrebačkih cesta, jutros je održana smotra Zimske službe na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.

»Kao i svake godine, tako i ove, djelatnici Zagrebačkih cesta, odnosno Zimske službe spremni su za prve pahulje snijega i u pripravnosti su od 15. studenoga pa sve do 15. travnja. Ukupno se rali i posipava 2651 kilometar prometnica, od čega u prvoj razini prednosti oko 1100, a u drugoj razini oko 1500 kilometara«, rekao je gradonačelnik. Naglasio je da se u prvoj razini koja podrazumijeva prioritete kao što su prilazi bolnicama mora se sve očistiti u roku od 4 do 6 sati, a ostale ceste u roku 24 sata.

Bandić je istaknuo da se u Zagrebu postigao visok standard Zimske službe koji treba održavati pa su slijedom toga ove godine kupljena dva nova kamiona i novi tegljač s labudicom.

»Trenutno u svim skladištima Zagrebačkih cesta nalazi se više od 19.000 tona soli i preko 4000 tone sipine, a ovisno o vremenskim uvjetima i količini padalina one će biti i povećane«, istaknuo je voditelj Podružnice Dragan Perić.

»Sveukupno u Zimskoj službi Grada Zagreba sudjeluje 292 ekipe raspoređene na 17 lokacija, odnosno baza na području grada Zagreba. Opremljeni smo i sa sustavom detekcije leda, a kako bi mogli pravovremeno reagirati na našim prometnicama povezani smo i sa Hrvatskim meteorološkim zavodom i u sustavu s njima određujemo razinu održavanja«, naglasio je Perić. Dodao je kako se nada da snijega neće biti u velikim količinama, ali da su »spremni kao da će ga pasti metar«.

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. U prvoj razini čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskoj središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci).

Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka oborina. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni