Započelo sezonsko cijepljenje protiv gripe

Započelo sezonsko cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje je i ove godine besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija i primarno će se provoditi u ordinacijama obiteljske medicine

Započelo je sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija. Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva protiv gripe za cijelu Republiku Hrvatsku, a trenutno je u tijeku distribucija.

Ove je godine naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe, koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija. Pritom iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako redovito godišnje cijepljenje protiv gripe nije zapreka za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Najveće količine cjepiva bit će distribuirane u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao što su ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije gdje će se primarno provoditi i cijepljenje. Zbog dinamike distribucije dio osoba morati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenoga.

Prednost dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19

Osobe koje su se cijepile ili će se tek cijepiti protiv koronavirusa nemaju nikakvih zapreka primiti i cjepivo protiv gripe, poručuju iz HZJZ-a. Ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti COVID-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom.

Osobe koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, a žele se cijepiti i protiv gripe, u ovom bi trenutku prednost trebale dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19, napominju u HZJZ-u.

Sezonsko cijepljenje protiv gripe potpuno je besplatno za osobe koje pripadaju nekoj od osjetljivih skupina građana, a imaju povećan rizik od komplikacija gripe. To su osobe u dobi od 65 godina ili starije, štićenici domova za starije osobe, osobe i djeca s kroničnim oboljenjima, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom. Cijepljenje je također besplatno za osobe i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvene radnike, trudnice kao i osobe iz bliske okoline onih koji bi se trebali cijepiti, ali im se to zbog kontraindikacija ne preporučuje.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni