Započelo izjašnjavanje građana o referendumu

Započelo izjašnjavanje građana o referendumu

Osim preferencijalnog glasovanja inicijativa zahtjeva snižavanje izbornog praga s pet na tri posto, promjene u izbornim jedinicama,ujednačavanje vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama, glasanje elektroničkim putem, 3000 prikupljenih potpisa kao preduvjet za kandidaturu na parlamentarnim izborima za izvan parlamentarne stranke i nezavisne liste te zabranu zajedničkih kandidacijskih listi dviju ili više političkih stranaka

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ započela je jučer s prikupljanjem potpisa o referendumu kojim žele postići promjenu izbornog sustava. „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ naziv je nove inicijative građanske inicijative koja će trajati sve do 5. listopada. Građani će se moći izjasniti u čak 750 gradova i mjesta na 2 000 lokacija.

Nove promjene odnose se na preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima kojim bi birači zaokružili do tri osobe na jednoj kandidacijskoj listi. Broj glasova će određivati poredak na listi bez ikakvog praga. Osim preferencijalnog glasovanja inicijativa zahtjeva snižavanje izbornog praga s pet na tri posto, promjene u izbornim jedinicama,ujednačavanje vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama, glasanje elektroničkim putem, 3000 prikupljenih potpisa kao preduvjet za kandidaturu na parlamentarnim izborima za izvan parlamentarne stranke i nezavisne liste te zabranu zajedničkih kandidacijskih listi dviju ili više političkih stranaka, kako bi se svaka politička opcija samostalno predstavila svojim programom kandidatima te na temelju stvarne potpore na izborima participirala u raspodjeli mandata u Hrvatskom saboru.

Četiri lokacije u Splitu

U Splitu je omogućeno izjašnjavanje na samo četiri javne lokacije, što je izazvalo negodovanje čelnika ove građanske inicijative.

„Za razliku od izjašnjavanja za referendum o braku kad je „U ime obitelji“ u Splitu imala 80 lokacija, SDP-ov gradonačelnik sveo je javna mjesta na četiri lokacije, što je 20 puta manje nego za prošli referendum, čime se zaustavlja mogućnost izjašnjavanja građana. Time su ljudi koji žive u drugim dijelovima Splita i ne idu u središte grada onemogućeni dati svoj potpis i tako se izjasniti da žele referendum“, rekao je Tomo Poljak koordinator inicijative za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na prozivke čelnika inicijative je rekao kako je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo, procjenio da bi veći broj javnih gradskih površina uzrokovao nepotrebnu gužvu i politizaciju te je uveo standarde kojih se pridržava i u konkretnoj situaciji. Dvije najveće političke stranke u Hrvatskoj SDP i HDZ nisu poduprijele ovu inicijativu.

(zg-magazin; Foto:uimeobitelji.net)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni