Započelo čipiranje spremnika za mješoviti otpad

Započelo čipiranje spremnika za mješoviti otpad

Zagrebačka Čistoća je započela s terenskom akcijom označavanja svih spremnika za mješoviti komunalni otpad a čipiranim naljepnicama za elektroničku evidenciju preuzimanja otpada.

Naljepnica sadrži radiofrekventni (UHF RFID) čip koji će prilikom pražnjenja evidentirati spremnik povezan s obračunskim mjestom i vrijeme pražnjenja spremnika.

Čipovi su već postavljeni na spremnicima u Ivšićevom prilazu u Utrinama, a radnici Čistoće postupno će, prilikom redovnog odvoza otpada, tijekom slijedećih mjeseci postaviti čipove na sve spremnike za mješoviti komunalni otpad.

Naljepnica na spremniku označava da je čipiranje obavljeno.

Iz Čistoće mole građane da na dan odvoza ostave spremnike za mješoviti komunalni otpad na ulici, dok njihovi radnici ne prođu i dodijele naljepnicu. Ako do kraja dana spremnik nije označen spremnik treba vratiti nazad na za to predviđeno mjesto (dvorište, smetlarnik i dr.), a označavanje će biti učinjeno u nekom od sljedećih rasporeda odvoza miješanog komunalnog otpada, poručili su iz Čistoće.

»Evidencija o preuzetom komunalnom otpadu obveza je temeljena na Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom Vlade RH, uz donošenje novog cjenika javne usluge. Svako kućanstvo plaćat će fiksni dio računa, a ostali dio računa ovisit će o broju pražnjenja spremnika«, pojašnjavaju u Čistoći. To u teoriji znači da će građani koji imaju manji broj odvoza mješovitog otpada imati i manje račune. (ZG-m)