Započela prva faza izgradnje sljemenske žičare

Započela prva faza izgradnje sljemenske žičare

»Bit će to tehnološki najmodernija žičara u ovome dijelu Europe«, naglasio je zagrebački gradonačelnik

U Gračanima, kod okretišta tramvaja – stanica Dolje, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i njegovih suradnika u srijedu su započeli radovi na modernizaciji tramvajske pruge na liniji Mihaljevac – Dolje.

»Ovo je povijesni dan. Nakon svih peripetija, rekonstrukcijom pruge Mihaljevac – Dolje je započela prva faza izgradnje nove žičare«, rekao je gradonačelnik Bandić i najavio kako će, paralelno s ovom prvom, sutra započeti druga faza izgradnje.

»Druga faza će obuhvatiti rušenje postojeće žičare, treća izgradnju žičare s međustanicom na Brestovcu, a četvrta izmjenu prostornog plana od posljednje stanice na Sljemenu do Vidikovca. Bit će to tehnološki najmodernija žičara u ovome dijelu Europe«, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Predviđa se da će vrijednost radova na rekonstrukciji tramvajske pruge u dužini od 5 200 m kolosijeka iznositi 22 milijuna kuna i da će se radovi dovršiti do 22. lipnja. Moderniziranje ove linije građanima će omogućiti brži i kvalitetniji prijevoz do buduće prve stanice žičare u Dolju.

Tijekom izvođenja radova tramvajska linija br. 15 se ukida, a radi što bolja prometne povezanosti se uvodi privremena autobusna linija 233A na relaciji Mihaljevac – Gračanska cesta – Bliznec, rekla je Ljuba Žgela, voditeljica podružnice ZET-a.

Zbog započetih radova zadovoljstvo je izrazio i Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme koji je istaknuo kako je za stanovnike Podsljemena ovo važan projekt, uostalom kao i za sve Zagrepčane.

Radovi će trajati do 22. lipnja, a privremenu regulaciju prometa možete pogledati ovdje. (zagreb.hr)