Započela berba jagoda iz hidroponskog uzgoja

Započela berba jagoda iz hidroponskog uzgoja

U hidroponskom uzgoju biljka nema dodira s tlom, a kao supstrat, u ovom slučaju, koristi se kokosovo vlakno. Sve što je biljci potrebno dobije putem hranjive otopine, a to je otopina vode te makro i mikro elemenata koji su potrebni biljci za rast i razvoj

Imanje Poljoprivredne zadruge „Vita-Plod“ u Breškoj Zelini, pokraj Ivanić-Grada, na kojemu se odvija hidroponski uzgoj jagode, obišli su jučer gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. Zadrugu je osnovalo sedam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s prostora grada Zagreba i u pokretanje proizvodnje, uz financijsku podršku Grada Zagreba, uložilo oko 2,5 milijuna kuna.

„Ovo je dokaz da Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom ima samo administrativne granice i da na polju poljoprivrede zajedno možemo jako puno napraviti“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik Ivanić-Grada, siguran u uspjeh ovoga projekta, rekao je da svako radno mjesto u ruralnom prostoru znači puno više nego ono u urbanom, dok je župan Kožić naglasio da će hidroponski uzgoj jagode, koji je u RH tek u začetku, građanima omogućiti kvalitetnu, domaću jagodu gotovo tijekom cijele godine.

PZ „Vita-Plod“ jagodu uzgaja u zaštićenom, grijanom prostoru na površini od 6500 četvornih metara. Davor Jurić, voditelj proizvodnje, kaže da se po jednoj sadnici, a ima ih 92.000, očekuje prosječni godišnji prinos od oko 60 dekagrama.

U hidroponskom uzgoju biljka nema dodira s tlom, a kao supstrat, u ovom slučaju, koristi se kokosovo vlakno. Sve što je biljci potrebno dobije putem hranjive otopine, a to je otopina vode te makro i mikro elemenata koji su potrebni biljci za rast i razvoj.

PZ „Vita-Plod“ u hidroponskom uzgoju ima tri sorte jagode – Portola, San Andreas i Albion. (zg-m)