Započela 3D digitalizacija povijesnog Apolla 11

Započela 3D digitalizacija povijesnog Apolla 11

Ovaj tjedan je Smithsonian krenuo s 3D skeniranjem letjelice pa će ubuduće svatko s internetskom vezom moći doživjeti povijesnu digitalnu turneju

Gotovo 40 godina Apollo 11 je “skriven” u Nacionalnom muzeju zrakoplovstva i istraživanja svemira, no svi zainteresirani više neće morati putovati u Washington kako bi vidjeli unutrašnjost letjelice koju su Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins koristili u vrijeme njihovog povijesnog putovanja na Mjesec.

Naime, ovaj tjedan Smithsonian je započeo s 3D skeniranjem letjelice pa će ubuduće svatko s internetskom vezom moći doživjeti povijesnu digitalnu turneju.

„Svjesni smo ogromnog značaja Apolla 11, kao kulturne vrijednosti, ali i u inženjeringu i tadašnjoj tehnologiji”, rekao je Allan A. Needell iz Smithsoniana, čiji tim surađuje s tvrtkom Autodesk za snimanje fotografija i lasersko skeniranje unutrašnjosti i vanjske strane letjelice.

Svi koji sudjeluju u ovom projektu navode kako je riječ o njihovom najvećem izazovu do sada, s obzirom da je letjelica mala pa se ne može ući u nju kako bi se kvalitetno snimila, a površina od titana ne reflektira točno lasere koji se koriste za mapiranje.

„Imamo priliku prenijeti iskustvo koje je vizualno gotovo identično onome koji imaju privilegiju ulaska u letjelicu”, rekao je Needell.
Muzej također razvija novu galeriju koja se temelji na povijesnoj letjelici, a otvorit će se na 50. obljetnicu slijetanja na Mjesec – 20. srpnja 2019. godine. (I.C./ The Washington Post)

Foto: National Air and Space Museum

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni