Zanimljivosti o Coca-Coli

Zanimljivosti o Coca-Coli

(Naslovna fotografija: www.coca-cola.ie)

Bezalkoholno osvježavajuće piće tvrtke Coca-Cola osmislio je još 1886. godine američki pukovnik i farmaceut dr. John Pemberton.

Rijetki znaju da je cola nastala kao zamjena za morfij. Nakon ranjavanja postao je ovisan o morfiju, a u želji za odvikavanjem osmislio je coca-vino, koje je tada popularno nazvano „pićem za živce“. Ovo je piće trebalo pomoći ljudima da se nose s užurbanim tempom života.

Kad je nastala Coca-Cola je ime dobila zbog svoja dva sastojka: orašastih plodova kola-oraha (cole), koji je izvor kofeina i lišća koke (coce). Tako je bilo neizbježno da napitak sadrži mali udio kokaina koji je iz pića bio potpuno izbačen 1929. godine.

Vault of the Secret Formula at the World of Coca-Cola.jpg
Tajni izvorni recept za pripremu Coca-Cole čuva se u metalnoj kutiji unutar trezora muzeja World of Coca-Cola u Atlanti. (Izvor: Wikimedia Commons)

Piće uz kofein sadrži i teobromin, kojima se pripisuje osvježavajuće djelovanje, zatim šećer, smjesu aromatičnih ulja, karamel, ortofosfornu kiselinu i gaziranu vodu. Čaša standardne Coca-Cole od 0,2 L sadrži oko 30 mg kofeina (nešto manje nego šalica espresso kave), a energetska joj je vrijednost oko 350 kJ. Proizvodi se i niskoenergetska coca-cola, koja umjesto šećera ima umjetno sladilo (aspartam). Spomenimo da i Hrvatska ima svoju punionicu Coca-Cole, koja je smještena u Zagrebu.

Prema navodima poslovnog portala Business Insider, a s kojim se ponosi i proizvođač pića, logotip Coca-Cole prepoznaje 94 % svjetske populacije.

Busines Insider navodi i da je »coca-cola« drugi najpoznatiji izraz na svijetu. Samo je »OKAY« ispred coca-cole«.

Zanimljivo je i da su u Amerikanci u vrijeme prohibicije počeli miješati colu s alkoholom. No, »Federalci« su brzo shvatili »shemu«, a ističe se slučaj racije u jednom baru u Mississippiju (kasnije su ga i zatvorili), nakon što je zamijećen da posjetitelji odatle odlaze prilično pijani nakon ispijanja rundi Coca-Cole.

Umjesto zaključka:

Retro automati za Coca-Colu: https://youtu.be/Ee_JPhpC8Jc

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni