Zanimljivo druženje studenata i pčelara Doma za starije Maksimir

Zanimljivo druženje studenata i pčelara Doma za starije Maksimir

U organizaciji udruge Bingo pčelarenja i Doma za starije Maksimir, u petak je na Pčelinjaku za svakoga u Parku prirode Maksimir upriličeno druženje korisnika doma i volontera. Posjetili su mjesto pčela radilica i najstariji korisnici doma, odnosno oni koji bilježe iskustvo u pčelarenju.

Ispred Agronomskog fakulteta, na jedinstvenom druženju je bio i gospodin Damir Modifaj. Među vremešnim pčelarima bila je i Živka Vegrin, koja će 20. listopada proslaviti 101. rođendan. Dugogodišnja je ona pčelarica koja će, kako je rečeno, na pčelinjaku dobiti svoju košnicu, o kojoj će koliko bude mogla i brinuti. Ponajprije tako što će promatrati pčele, odnosno gledati ima li pčelinjeg unosa u košnice, imaju li leglo, da nije u košnici nastao »grabež«, a uživat će i u ljekovitoj inhalaciji iz košnice.

Prema riječima mr. sc. Jadranke Lukete Marković iz Doma Maksimir i predsjednice udruge Bingo pčelarenja, na pčelinjaku su se okupili članovi pčelarske sekcije koja postoji u njihovom domu, odnosno drugi zainteresirani korisnici.

»Uživamo danas, kako u pčelama, tako i u druženju kojim su nas počastili i volonteri, nemalo studenti socijalnog rada i Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta«, kaže Luketa Marković.

Svadesetak je okupljenih tako pitalo dugogodišnju pčelaricu zašto se pčele roje (jer se razmnožavaju), koliko daleko mogu letjeti (ekonomično), lete li na korovisnu ambroziju, a nisu izostala ni pitanja o alergijama i dr. Oduševljenje posjetitelja Pčelinjaka za svakoga nije izostalo, jer ustvrdili su, to im je lagana šetnja od doma do pčelinjaka i svojevrsna rekreacija.

»Puno smo naučili o pčelama i lijepo se družili, to nam je divna promjena i opet ćemo doći«, gotovo su u glas poručili korisnici doma, ali i volonteri. To više, jer za sljedećih posjeta, valja im kažu progovoriti o solitarnim pčelama, otvoriti košnice i dr. Iskustvo pčelarenja okupljenima je uprizorio i umirovljeni dr. Branko Rezo, koji je prozborio kako to mogu pčelariti slabovidne osobe. Uz pomoć durbina, pokazao je na koji im je način omogućeno promatrati »anđele prirode«.

Prisjetio se i djetinjstva, kada su mu kako je rekao, pčele spasile život, nakon što je konzumirao med u saću, kojeg mu je davao otac. Nažalost, više aktivno ne pčelari, jer su mu prošle godine košnice ukradene. Zato se pridružio pčelarima na Pčelinjaku za svakoga, gdje je uživao i probao med sa mlijekom i starinske lijevane medenjake, koje su pripremile kuharice doma, odnosno topili su ustima i ljekoviti propolis na šećeru.

Druženje su završili pčelarskim informacijama, o tome kako je sezona pčelama pri kraju, još se odvija zadnja ispaša bršljana i cvijeća zvjezdana.Vide pčelari da radilice na nožicama unose pelud u košnicu, pa je tako oplemenjuju vitaminima, mineralima, bjelančevinama…

Pripremaju one hranu za svoju »djecu«, odnosno u košnicama imaju legla, nakon čega im predstoji umotavanje u klupko i prezimljavanje.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni