Zaljubljeni labudovi dobili novi dom

Zaljubljeni labudovi dobili novi dom

Drugo maksimirsko jezero od danas je novi dom paru crvenokljunih labudova iz Sesvetske Selnice.

Mužjak ima oštećeno letno perje zbog čega ne može letjeti, a njegova ga partnerica prati u dobru i zlu. Par je godinama skladno živio na jezeru koje je nastalo iskopom gline kraj bivše ciglane u Sesvetskoj Selnici, no kad je labudovima pronađeno bolje mjesto za život, dogovoreno je njihovo preseljenje.

»Godinama smo u kontaktu s građanima iz Sesvetske Selnice koji nas zovu kad se labudovi nađu u nevolji – kad im je jezero okovano ledom ili kad je labudovima potreban pregled veterinara. Zajednička nam je želja bila da labudovima potražimo mjesto gdje će imati potreban mir, ali i gdje će ih stručnjaci lakše nadzirati«, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Preseljenje para labudova jedna je od akcija kojima se revitalizira život na maksimirskim jezerima.

U akciji hvatanja labudova uz terensku ekipu Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba sudjelovali su zagrebački vatrogasci.

Dom labudova još od 1941. godine

»Nadamo se da će se ovdje labudovima iz Sesvetske Selnice idućih godina pridružiti i drugi labudovi jer je Drugo maksimirsko jezero dom labudova od njegova nastanka 1941. godine. Zbog toga se na jezeru postavlja i labuđi otočić nadahnut onim kakav je nekada bio na istom mjestu, a koji se može vidjeti na starim fotografijama Maksimira«, rekla je Nika Dolenc, v. d. ravnatelja Javne ustanove Maksimir.

»Naši stariji sugrađani s nostalgijom se prisjećaju i labuda Jure, miljenika mnogobrojnih generacija koje su posjećivale naš park. Doseljeni par labudova obnavlja posebnu vezu između Maksimira i labudova, ptica koje u mnogim kulturama imaju pozitivnu simboliku – od dobrote i elegancije do ljubavi«, dodala je.

Postavljanje labuđeg otočića te uređenje Drugoga maksimirskog jezera koje će uskoro biti dovršeno, aktivnosti su u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II). (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni