“Zakonu o obnovi Zagreba nedostaje socijalna ravnoteža”

“Zakonu o obnovi Zagreba nedostaje socijalna ravnoteža”

Gradski zastupnik Renato Petek tvrdi kako u Zagrebu ne bi bilo problema zbog poplava da se infrastrukturu ulagao novac koji je za nju i bio prvotno namijenjen

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek u utorak se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo na Zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, koji se ovaj tjedan našao u u prvom čitanju u Saboru.

„Prošla su četiri mjeseca od razornog potresa. Ljude čija je imovina stradala u potresu zaprepastila je informacija da se Zakon neće donijeti odmah, već ide u drugo čitanje te će biti donesen krajem kolovoza ili početkom rujna. Zakon ima svoje mane. Ono što je građane najviše zanimalo jest hoće li, kada i u kojem iznosu dobiti obećanu pomoć, a to još uvijek nisu saznali“, izjavio je Petek.

Dodao je zakon o obnovi Zagreba i okolice mora biti cjelovit te zamjera što Zakonu nedostaje “socijalna ravnoteža”. Petek je pojasnio da će i oni koji imaju nekoliko kuća dobiti novac za njihovu obnovu, ako su objekti oštećeni.

„To bi trebalo regulirati s imovinskim cenzusom i socijalnim statusom ljudi. Određeni omjer financiranja 60 % država, 20 % Grad i 20 % vlasnici trebalo bi drugačije revidirati i doraditi na način da se za one koji nemaju financijska sredstva napravi drugačiji okvir“, ustvrdio je Petek. Dodao je kako je upitno gdje će Grad pronaći sredstva za obnovu s obzirom na lošu financijsku situaciju.

„Zakon se najviše fokusirao na statiku, da se objekti dodatno osiguraju po svim europskim standardima, što je naravno važno. No, posebnu pažnju treba posvetiti protupožarnoj sigurnosti, higijeni, pristupačnosti za osobe s invaliditetom“, istaknuo je Petek.

Osvrnuo se i na velike prošlotjedne poplave u Zagrebu te sustav odvodnje atmosferskih voda. Podsjetio je da je Zagrebački holding u srpnju 2007. plasirao 300 milijuna eura u obveznicama u Londonu kako bi se obnovila vodovodna mreža, odnosno vodovod i odvodnja.

„Od tih 300 milijuna eura samo je manji dio utrošen na ono za što su se plasirale obveznice. U sustav vodoopskrbe i odvodnje utrošilo se od 2007. do 2009. godine otprilike samo 10 % iznosa“, tvrdi Petek. Dodao je da u Zagrebu ne bi bilo problema tijekom poplava da se uložilo u infrastrukturu.

Osvrnuo se i na zadnju godinu mandata u Gradskoj skupštini te najavio da će njegov Klub idućih šest mjeseci ponuditi neka rješenja za velike probleme, među kojima je, kako kaže, i javni gradski prijevoz.

„Na taj način ćemo se predstaviti biračima, a kad dođe vrijeme i prezentirati nezavisnu platformu koja će okupiti stručnjake, nezavisne vijećnike i druge zainteresirane te se pripremiti za lokalne izbore“, poručio je Petek.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni