Zakon o regionalnom razvoju najviše se tiče županija koje o njemu ništa ne znaju

Zakon o regionalnom razvoju najviše se tiče županija koje o njemu ništa ne znaju

Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova opet donosi odluke bez uključenja županija, najvažnijeg partnera  u planiranju ujednačenog regionalnog razvoja, poručuju iz Hrvatske zajednice županija

U povodu današnje konferencije za novinare na temu novog prijedloga Zakona o regionalnom razvoju, reagirala je Hrvatska zajednica županija, ističući kako oni kojih se prijedlog Zakona najviše tiče, ne znaju ništa.

Poručuju kako Vlada RH i resorna ministarstava opet donose nove zakone bez konzultacija sa dionicima, u ovom slučaju sa županijama, razvojnim agencijama, sveučilištima, nevladinim organizacijama, a oni kojih se to doista tiče, o novim odlukama doznaju iz medija i s novinskih konferencija.

„To je apsolutno neprihvatljiv i podcjenjujući odnos resornog ministarstva prema onima koji trebaju najviše doprinijeti na ovom području. Upravo kohezijska odnosno regionalna politika predstavlja politiku ujednačenog regionalnog razvoja za koju je odvojeno oko 376 milijardi eura novog 7-godišnjeg proračuna EU, za koju županije mogu prijaviti projekte vrijedne više 10-taka milijuna eura“, istaknuo je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i novoizabrani predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ).

Kakvu će ulogu imati nove regije?

Dodao je kako županije pripremaju takve projekte, a da ne znaju ni koliko će morati sufinancirati, ni jesu li projekti relevantni na ciljeve operativnih programa, niti koji su troškovi prihvatljivi, te kako se upravo na regionalnu politiku odnosi jedno od najvažnijih načela EU, načelo partnerstva i planiranje ujednačenog regionalnog razvoja po principu „odozgo prema gore“. To se načelo sustavno i opetovano krši od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

„Opet smo iz medija saznali da Ministarstvo planira pet novih subregija, ali kakvu će ulogu imati te regije, hoće li biti statističkog ili nekog drugog oblika, to još ne znamo.  Smatram da je ministar Grčić trebao prije svega, o ovom prijedlogu Zakona raspravljati sa županima  koji uostalom  zastupaju  stanovništvo 20 županija u Hrvatskoj. Mi smo pozivali i još uvijek pozivamo i ministra i premijera na partnersku suradnju u svim segmentima razvoja društva pa tako i za ujednačeni regionalni razvoj“, navodi župan Tolušić.

Iz HZŽ-a podsjećaju da bilo kakve izmjene u najavljenom smjeru traže i izmjene Ustava Republike Hrvatske koji u članku 133. propisuje da su jedinice područne (regionalne) samouprave upravo županije. „Hrvatska zajednica županija se, stoga, zalaže i uvijek će se zalagati za rješavanje ovog pitanja kroz dosljedniju provedbu decentralizacije uprave i fiskalne decentralizacije koja do danas nije zaživjela“, zaključuju, dodajući kako su županije najvažnije institucije za decentralizaciju zemlje.  (zgm)