„Zajedno za 8+8+8“

„Zajedno za 8+8+8“

„Radnička ulica je nekada bila simbol tvornica i hrvatske industrije, a danas to više nije. Tamo će se 1. svibnja okupiti oko 1 100 naših članova koji će svojim tijelima formirati tri osmice, a u rukama će držati crvene kartone za Vladu Republike Hrvatske. Tada će Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju“, najavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske organizirati će zajedničko obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Zagrebu pod nazivom „Zajedno za 8+8+8“. Sindikalne će središnice u srijedu 30. svibnja položiti vijenac i zapaliti svijeću kod križa na groblju branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj, a u večernjim satima u Tvornici kulture će Sekcija mladih SSSH organizirati besplatan koncert za sve građane Grada Zagreba. Nastupiti će zadarska grupa POSTOLAR TRIPPER i splitski ST!LLNES. Besplatne ulaznice za ovaj koncert mogu se podići na blagajni Tvornice kulture.

Obilježavanje Praznika rada sindikalne će središnjice započeti u Radničkoj cesti kod broja 42 gdje će se održati prosvjedni skup. „Radnička ulica je nekada bila simbol tvornica i hrvatske industrije, a danas to više nije. Tamo će se 1. svibnja okupiti oko 1 100 naših članova koji će svojim tijelima formirati tri osmice, a u rukama će držati crvene kartone za Vladu Republike Hrvatske. Tada će Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju“, najavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel. On je podsjetio na značenje tri osmice za koje su se borili radnici iz Chicaga 1886. godine kada su tražili pravo na osam sati rada, osam sati slobodnog vremena i osam sati sna. Novosel je rekao kako će jedan dio članova na Radničkoj cesti upaliti oko 300 lampiona u spomen na bivše tvornice i radnike koji su izgubili radna mjesta u Radničkoj cesti. „Ta bi ulica definitivno trebala promijeniti naziv jer više nije radnička“, smatra Novosel.

Povorka će se zadržati i ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a krajnje odredište biti će ulaz u park Maksimir gdje će Sekcija mladih SSSH imati performans u kojem će podsjetiti građane što znači Praznik rada.

(zg-magazin)