„Zajedno više možemo“

„Zajedno više možemo“

Ana Butković iz Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja je zajedno s kolegicom Vukasović sudjelovala u provedbi istraživanja, naglasila je kako je u ovom istraživanju sudjelovalo čak 5 125 učenika šestih razreda osnovnih škola s područja Županije, 1 945 roditelja učenika te 245 nastavnika.

U prostorima Zagrebačke županije predstavljeni su danas rezultati programa prevencije zlouporabe opojnih droga pod nazivom „Zajedno više možemo“, koje je provela Policijska uprava zagrebačka (PUZ) u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Tako su u dogovoru PUZ-a i Zagrebačke županije dr. sc. Ana Butković i dr.sc. Tena Vukasović s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu provele istraživanje, čiji je cilj bio provesti evaluaciju programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije ispitivanjem učenika šestih razreda osnovnih škola, njihovih roditelja i nastavnog osoblja.

„Istraživanje je započelo 2012. godine, a program prevencije zlouporabe droga provodi se već 9 godina. Preventivni program ovisnosti o drogama „Zajedno više možemo“ obuhvaća potprogram „Prevencija i alternativa & Sajam mogućnosti“, „Mogu ako hoću 1“, „Mogu ako hoću 2“, program „Ne, zato jer ne“ i kazališnu predstavu „Droga“. U ove su programe uključena djeca od 4 razreda osnovne škole do 1 razreda srednje škole“, pojasnio je na početku predstavljanja Evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju iz Policijske uprave zagrebačke.

Nakon edukacije roditelji idjeca imaju više znanja o štetnosti droga

Ana Butković i Tena Vukasović
Ana Butković i Tena Vukasović

Ana Butković iz Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja je zajedno s kolegicom Vukasović sudjelovala u provedbi istraživanja, naglasila je kako je u ovom istraživanju sudjelovalo čak 5 125 učenika šestih razreda osnovnih škola s područja Županije, 1 945 roditelja učenika te 245 nastavnika. Istraživanje na ovom uzorku je pokazalo kako je 33 posto ispitanih roditelja i 40 posto ispitanih učenika upoznato s programima prevencije zlouporabe opojnih droga, dok je 24 posto roditelja i 39 posto djece upoznalo svog kontakt policajca. „Pokazala se potreba za provođenjem policijskih programa putem kojih se roditelji i učenici upoznaju s radom policije i programima prevencije. Također smo zabilježili kako su i roditelji i djeca nakon edukacije imali više znanje o vrstama droge, utjecaju droge i simptomima“, istaknula je Butković. Ona je dodala kako programi predstavljaju kvalitetno osmišljenu formu preventivnog djelovanja na ciljanu skupinu predadolescenata te kako su programi nezamjenjiv partner obitelji u prevenciji zlouporabe droge među mladima.

„Zagrebačka županija je prepoznala ovaj program kao jedan od preventivnih programa. Dolaze novi problemi kao što je problem ovisnosti o kocki, video igricama i kompjutorima te o alkoholu. Ti nas problemi polako sustižu, a mislim da je prevencija najvažniji oblik borbe protiv bilo koje ovisnosti“, naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević.

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni