Zajam od 100 milijuna eura za male i srednje poduzetnike

Zajam je namijenjen financiranju malog i srednjeg poduzetništva te projekata srednje velikih poduzeća (uključujući projekte iz područja turizma), malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, kao i investicijama u sektoru energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja u Hrvatskoj

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev i predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer su potpisali Ugovor o zajmu u iznosu od 100 milijuna za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća u Hrvatskoj.

Sredstva zajma namijenjena su za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te projekata srednje velikih poduzeća (uključujući projekte iz područja turizma), malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, kao i investicijama u sektoru energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja u Hrvatskoj. Najmanje 70 posto iznosa zajma bit će namijenjeno za projekte malog i srednjeg poduzetništva i srednje kapitaliziranih poduzeća.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuo je da je više od 1200 projekata financiranih iz sredstava pribavljenih od EIB-a omogućilo otvaranje tisuća novih radnih mjesta.

”No, još je značajnija činjenica kako je višestruko veći broj radnih mjesta sačuvan zahvaljujući upravo ovim našim kreditima. S obzirom na potrebe hrvatskih gospodarstvenika i povećanu kreditnu aktivnost HBOR-a te brzo korištenje do sada odobrenih sredstava nadamo se skorašnjem potpisivanju novog ugovora”, rekao je Kovačev.

Ovaj zajam nastavak je vrlo uspješne suradnje između EIB-a i HBOR-a. EIB je prethodno osigurao šest kreditnih linija za HBOR u sveukupnom iznosu većem od  760 milijuna eura.

Ugovor o zajmu potpisan je u Dubrovniku u sklopu skupštine EIB-ovog Odbora direktora, koja je po prvi puta održana u Hrvatskoj. Hrvatska ima status promatrača u EIB-ovom Odboru, a pristupanjem Europskoj uniji postat će jedan od EIB-ovih dioničara.  (privredni.hr)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni