“Zahtjev da građani plaćaju ograđivanje spremnika za otpad je pljačka!”

“Zahtjev da građani plaćaju ograđivanje spremnika za otpad je pljačka!”

(Foto: Zelena akcija)

Aktivisti Zelene akcija su uoči današnje sjednice Gradske skupštine prosvjedovali pred Starom gradskom vijećnicom protiv »štetne« Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada, kao i izmjene Odluke o komunalnom redu kojom se građane, kako ističu, »besramno želi natjerati da sami plaćaju ograđivanje i zaključavanje spremnika«.

Tvrde kako navedena odluka ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje recikliranja, niti pravednu naplatu mjesečnih računa. Stoga su jučer poslali i otvoreno pismo zastupnicima s apelom da zahtijevaju izmjene Odluke, umjesto da prihvaćanjem izvješća odobravaju njenu daljnju implementaciju.

U sklopu prosvjednog performansa aktivisti su istaknuli poruke koje su Zagrepčani uputili gradskim vlastima u online akciji. Među njima su: »Ne želim plaćati kazne za tuđe greške«, »Ne želim plaćati smeće koje ne proizvodim«, »Ne želim hodati nekoliko stotina metara do spremnika za odvajanje«, »Ne želim spremnike bez nadzora«, »Ne želim da se otpad spaljuje ili baca na odlagalište«, »Želim pravednu naplatu po stvarnoj količini«… Među neobičnim zahtjevima bio je i onaj da žele kompostere za biootpad u stanu (Više na: Kompostiranje u Mamutici).

»Ako prihvate ovo izvješće, zastupnici će dati vjetar u leđa neodgovornoj gradskoj politici naplaćivanja nepravednih mjesečnih računa i pružanja nekvalitetne usluge u kojoj odvajanje otpada nije dostupno niti kontrolirano. Dodatni apsurd je glasanje o izmjeni Odluke o komunalnom redu čime se propisuje da građani sami moraju platiti ako žele spremnike imati pod kontrolom«, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

»Takva politika vlasti gradonačelnika Bandića nastavak je pljačkanja građana koji imaju zakonsko pravo da im Grad osigura lako dostupno i kontrolirano odvajanje te pravednu naplatu po stvarnoj količini smeća koje proizvedu«, dodao je Košak.

Zbog svega navedenog iz Zelene akcije pozivaju gradske zastupnike da stanu u obranu građana jer moraju biti korektiv gradskoj vlasti kojoj »nimalo nije stalo do javnog interesa i zaštite okoliša«.

Bandić: “Nije šije nego vrat”

No zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi rekao da će ograđivanje spremnika za komunalni otpad ići na troška Grada, a ne Zagrepčana, kao što je bio prvotni prijedlog protiv kakvog su se pobunili koalicijskih partneri HDZ i Neovisni za Hrvatsku te oporbeni zastupnici. No dodao je kako je to zapravo »ista stvar«. »Nije šija nego je vrat. Je li oni to direktno financirali ili financirali mi iz proračuna. Ne vidim tu problema ni prijepora. Prihvatio sam te prijedloge i ta odluka će proći«, rekao je Bandić. (zg-magazin)

Komentari su zatvoreni